Amerikanci debeli jer jedu prevelike porcije
PROBLEMI koje Amerikanci imaju s debljinom uzrokovani su jednim dijelom i prevelikim porcijama koje dobivaju u restoranima i služe sami sebi doma, pokazalo je najnovije istraživanje Američkog instituta za ispitivanje raka.
Istraživanje je provedeno na 1.011 odraslih Amerikanaca u veljači, a njegovi rezultati zajedno s drugim znanstvenim istraživanjima ukazuju na izravnu vezu koja postoji između veličine porcije i debljine.
Amerika je zabrinuta pravom epidemijom debljine koja predstavlja značajan rizik za nastanak raka i drugih bolesti.
Procjenjuje se da je 30 posto Amerikanaca debelo, a još 35 posto ima pretjeranu težinu.
Prema procjenama Američkog društva za rak 90.000 Amerikanaca godišnje umre od raka koji je izazvala prvenstveno pretjerana težina, a ranija istraživanja ukazuju da debljina uzrokuje 11 posto slučajeva smrti od srčanih bolesti kod muškaraca i 14 posto kod žena. Pretilost izaziva i dijabetes i niz njegovih sporednih učinaka, među kojima artritis i moždane udare.
Uznemiravajući podaci istraživanja Američkog instituta za ispitivanje raka pokazuju da 30 posto Amerikanaca temelji količinu hrane koju pojedu na porciji koju dobivaju u restoranima jer ono što dobiju u restoranu smatraju normalnim.
Istraživanje kaže da što su veće količine hrane koje služe restorani to više ljudi jedu i doma.
Američka industrija hrane posljednjih desetljeća stalno je povećavala količinu hrane koja se služi u jednom obroku. Tako na je primjerice porcija pomfrita porasla na današnjih 20 dkg sa 7 dkg u 1955. Poznato je također da je prosječna porcija hrane koja se dobije u američkom restoranu oko 30 posto veća nego u Europi.
Udruga američkih restorana odbija vezu između veličine porcije i debljine i prebacuje krivnju za debljinu Amerikanaca na njihovu nepokretnost i nedostatak vježbanja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati