Amnesty International optužuje britansku vojsku za ubojstva civila u Iraku

AMNESTY International, međunarodna organizacija za ljudska prava, optužila je u utorak britansku Vladu da je narušila vladavinu prava u Iraku ne želeći istražiti slučajeve u kojima su britanski vojnici nezakonito ubijali Iračane.

U izvješću koje je objavljeno istovremeno s optužbama za mučenje iračkih zatvorenika, Amnesty International kaže da su britanski vojnici kršili međunarodne standarde ljudskih prava ubijajući civile koji nisu predstavljali nikakvu prijetnju.

"Odgovor britanske vojske na nezakonito ubijanje civila narušio je, više nego ojačao, vladavinu prava", stoji u izvješću.

"Nije provedena istraga za sva ubojstva civila, a istrage koje su provedene nisu osigurale pravdu niti dali nadu obiteljima žrtava da će pravda biti izvršena", dodaje se.

Amnesty je u izvješću naveo devet konkretnih slučajeva ubijanja civila u iračkim gradovima Basri i Amari, među kojima i ubojstvo osmogodišnje djevojčice te oca devetero djece koji je 35 godina radio kao čuvar škole za djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kaže se da su istrage oko ubojstava, ako su i pokrenute, obavljene u tajnosti i da obiteljima žrtava nije dana adekvatna informacija kako zahtijevati odštetu.

"Sve vlade dužne su poduzeti sve kakvo bi osigurale pravo na život. U slučajevima sumnji na ubojstva, vlada mora provesti cjelovitu, stručnu, neovisnu i nepristranu istragu te privesti pravdi osobe koje su osnovano osumnjičene za odgovornost", stoji u Izvješću.

Odvjetnici 12 iračkih obitelji, čije su članove navodno ubili britanski vojnici nakon svragavanja režima Saddama Huseina u Iraku, prošloga su tjedna predmete dostavili britanskom Vrhovnom sudu.

U Izvješću Amnesty Internationala kaže se i da su britansku vladu prošle godine upozorili da su Iračani mučeni i ubijani pod britanskom zaštitom.

(Hina) xtr ytr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara