Amnesty tvrdi da Sudan civilima ne dopušta razgovor sa strancima

SUDANSKE vlasti maltretiraju civile koji o stanju u Darfuru razgovaraju sa strancima, objavio je u utorak Amnesty International uz zahtjev Sudanu da prestane s takvom praksom.

"Sudanska vlada mora odmah i bezuvjetno osloboditi sve koji su u sjevernom, južnom i zapadnom Darfuru pritvoreni samo zato što su izrazili mišljenje o stanju (u toj pokrajini)", priopćila je ta londonska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raznim dijelovima Darfura deseci ljudi uhićeni su od kraja lipnja zato što su razgovarali sa stranim dužnosnicima, među ostalima i s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom i francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom te s članovima Povjerenstva Afričke unije za prekid vatre i nezavisnim novinarima. Neki su uhićeni zato što su javno progovorili o darfurskoj krizi, kaže AI.

Amnesty zahtijeva jamstva da nema mučenja uhićenika u pritvoru.

Prema priopćenju AI-a, na sjeveru Darfura od 26. lipnja do 3. kolovoza uhićeno je najmanje 47 osoba. Uhitili su ih sudanska vojska ili službe sigurnosti i to uglavnom nakon što su razgovarali s članovima stranih izaslanstava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara