23.22.240.119 US
 

Angela Merkel planira donijeti novi europski ustav do 2009. godine

Piše:
subota, 24.3.2007. 17:34
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NJEMAČKA KANCELARKA Angela Merkel, čija zemlja predsjeda Europskom Unijom do srpnja ove godine, planira među svojim europskim kolegama postići konsenzus o novom ustavnom dokumentu koji će zamijeniti propali Ustav, odnosno stupiti na snagu do izbora za Europski parlament 2009. godine.

Taj se cilj implicitno spominje u tzv. Berlinskoj deklaraciji, koja bi se sutra trebala donijeti u Berlinu gdje se čelnici država-članica EU sastaju kako bi proslavili 50. obljetnicu Rimskih ugovora temeljem kojih je stvorena Europska ekonomska zajednica - preteča današnje Unije.

Oko konačnog teksta deklaracije su dolazile kontradiktorne informacije, s obzirom da po pitanju budućeg ustrojstva Unije i institucionalnih reformi ne postoji konsenzus među državama-članica.

To je prvenstveno rezultat činjenice da je tekst usvojenog Europskog ustava odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. godine. Usprkos toga, Europska komisija, kao i vlade država koje su ratificirale Ustav, su dugo vremena inzistirale da se Ustav u svom današnjem obliku svejedno usvoji,

Tim inicijativama se oštro suprotstavila britanska vlada, koja je odmah nakon referenduma 2005. godine Ustav proglasila "mrtvim". Britanskom stavu su se postupno priklonile i Poljska i Češka gdje sve više jača antieuropsko raspoloženje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kao svojevrstan, i po svemu sudeći najizgledniji kompromis, se sve više spominje donošenje novog međunarodnog ugovora koji će preuzeti većinu odredbi propalog Ustava - uključujući one o uvođenju funkcije europskog predsjednika i ministra vanjskih poslova, te dodatnog prenošenja ovlasti s razine država-članica na europska tijela u Bruxellesu i Strassbourgu.

Zagovornici tog plana tvrde da riječ "ugovor" neće biračima tako bosti oči kao riječ "ustav", odnosno na Europsku Uniju u tom slučaju više neće gledati kao na nadnacionalnu super-državu . Također se smatra da će se inzistirati na tome da ugovor bude ratificiran isključivo u nacionalnim parlamentima, odnosno da se više ne održavaju nikakvi referendumi te tako riskira da volja birača stane na put nastavku europskog ujedinjenja.

D.A.

Foto: AFP

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije