54.158.50.26 US
 

Antitijela u žumanjku protiv zaraza hranom

Piše:
srijeda, 26.3.2003. 12:16
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KOKTEL antitijela razvijenih u žumanjku kokošjih jaja mogao bi spriječiti širenje bakterija koje uzrokuju trovanje hranom zbog kojega svake godine u svijetu umiru tisuće ljudi, objavljeno je na godišenjm sastanku Američkog društva za kemiju.

Znanstvenici kanadskog sveučilišta Alberta otkrili su da kokoši kojima se uštrcaju patogeni koji se šire hranom, poput bakterije E. coli, razvijaju antitijela potrebna za borbu protiv tih patogena te da se ona skupljaju u žumanjku.

Nakon što su kokošima uštrcali niz patogena, znanstvenici su nastala antitijela uklonili iz žumanjaka, obradili ih i zamrznuli. Antitijela su potom pomiješali u "koktel" koji bi se, smatraju, mogao pokazati uspješnim u borbi protiv najčešćih zaraza koje se prenose hranom.

Testovi na čitavom nizu prehrambenih namirnica, uključujući meso, voće i povrće, trebali bi početi za šest mjeseci, a na ljudima u roku godine dana, najavljuju znanstvenici.

Znanstvenici istražuju i bi li se taj koktel mogao primijeniti u različitim fazama proizvodnje mesa. Moglo bi ga se primjerice nanositi na goveđe polovice kako bi se spriječila kontaminacija ili dodati u meso pri pakiranju.

Zaražena hrana uzrokuje više od 76 milijuna smrtnih slučajeva na godinu u svijetu a u SAD oko 5.000, podaci su američke vlade.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije