54.81.232.54 US
 

Antunović o potezima nove vlasti

Piše:
četvrtak, 5.2.2004. 14:03
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

POTPREDSJEDNICA SDP-a Željka Antunović danas je ocijenila kako izmjena Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji ne bi trebala biti prioritet nove vlasti u trenutku kad je u sustavu socijalne skrbi zavladao nered podjelom tog područja na više ministarstava i kad se ministar zdravstva Andrija Hebrang bavi svime osim tekućim financiranjem u zdravstvu.

Antunović je najavila da će SDP zatražiti od saborskog Odbora za zdravstvo da se na dnevni red Hrvatskog sabora stavi izvješće o financiranju zdravstvenog sustava u prvom kvartalu 2004.

Najavu ministra Hebranga da će predložiti ukidanje sustava dopunskog zdravstvenog osiguranja Antunović ocjenjuje nepromišljenom jer je pritom, navela je, kao glavne razloge ukidanja naveo samo jedan aspekt - povećanu potrošnju lijekova te prepuštanje tog sustava tržištu. Antunović smatra da se na taj način pogoduje privatnom osiguranju i ocjenjuje da bi se postojeći sustav trebalo samo korigirati, ali ne i ukidati jer bi taj model, koji je od 1. siječnja ove godine već na tržištu kao osiguravatelj u državnom vlasništvu, mogao biti korektiv na tržištu i dodatni izvor financiranja u zdravstvu.

Ustvrdila je da u sustavu socijalne skrbi vlada konfuzija jer građani još ne znaju kojem se ministarstvu obratiti i ocijenila da bi se još jedno imenovanje, ovaj put na dužnost Hebrangova pomoćnika za socijalnu skrb, moglo izroditi u novi skandal ocjenjujući da je riječ o imenovanju čovjeka koji je temeljem nalaza unutarnjeg nadzora 2000. bio razriješen dužnosti direktora Centra za socijalnu skrb Zagreba. Budući da je kao član HDZ-a pisao program nove Vlade za socijalna pitanja to je dokaz da se problematična imenovanja ne dešavaju slučajno već da su smišljena za pojedinace odane stranci, ističe Antunović.

Smatra i kako će liječnici od novog ministra "dobiti suosjećanje, ali ne i povećanje plaća".

U SDP-u pozdravljaju najavu da će se za 4 do 5 posto povećati proračun za zdravstvo, ali i kažu da bi htjeli čuti nešto i o tekućem financiranju podsjećajući da je u protekle četiri godine sustav zdravstva funkcionirao uredno i bez zastoja.

Antunović je najavu izmjena Zakona o HRT-u ocijenila problematičnom. "Dirati sada u taj zakon može biti jedino politička provokacija", rekla je i navela da kao glavni motiv za to vidi jedino u stavljanju medija pod politički nadzor. Ocijenila je da taj zakon udovoljava europskim kriterijima i da ih ima čitav niz drugih koje traba usklađivati sa standardima EU. Podsjetila je da se time bivša vlast bavila u dva navrata i ocijenila da je unatoč nekim potezima koji su na TV-u prouzročili unutarnji kaos, sada prepoznatljivo da je demokratizacija ostavila pozitivnog traga.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije