Arafatov savjetnik tvrdi da Hamas neće zauzeti Gazu

SAVJETNIK palestinskog predsjednika Jasera Arafata izjavio je u srijedu da palestinske vlasti neće dozvoliti Hamasu da preuzme kontrolu nad pojasom Gaze ako se Izrael povuče te da je ta islamska skupina obećala da to neće ni pokušati.

Jedan visoki dužnosnik Hamasa rekao je u Gazi da skupina nema namjeru preuzeti kontrolu nad tim područjem.

Izraelski dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi Hamas, koji je proveo mnoge samoubilačke napade u Izraelu, mogao zauzeti Gazu i pojačati napade ako se židovski doseljenici povuku u skladu s planom razdvajanja izraelskog premijera Ariela Sharona.

"Kada se Izrael povuče iz Gaze nećemo nikome dozvoliti da preuzme vlast kroz nasilje i nećemo nikome dozvoliti da oduzme ovlasti palestinskim vlastima", rekao je Jibril Rajoub, Arafatov savjetnik za sigurnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće biti vakuuma ako se Izraelci povuku iz Gaze. Palestinske vlasti, koje imaju međunarodni i nacionalni legitimitet, preuzet će svoje odgovornosti i ne vjerujem da će biti unutarnjih sukoba ili borbe za vlast".

Rajoub je rekao da je u kontaktu s čelnicima Hamasa u Gazi koji ga uvjeravaju da ne namjeravaju silom preuzeti vlast.

"Hamas želi osloboditi Palestinu, a ne je kontrolirati ili raditi samo u svoju korist", rekao je visoki dužnosnik Hamasa Seyed Sayam za Reuters u Gazi.

"Ako se Izrael povuče Hamas će raditi u koordinaciji sa svim stranama u interesu naroda u pojasu Gaze...", izjavio je Sayam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara