ASHDOWN: BIH TREBA UBRZATI REFORME

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Asdown rekao je u srijedu Vijeću sigurnosti UNa kako će BiH morati ubrzati reforme, ako želi ove godine stupiti u Partnerstvo za mir NATOa i potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Govoreći o stanju u BiH, Ashdown je rekao da BiH izlazi iz razdoblja Daytona, a ulazi u razdoblje Bruxellesa sa strateškim ciljevima približavanja EU-u i NATO-u.

NATO je dao do znanja da BiH može pristupiti programu Partnerstvo za mir u lipnju na summitu Sjevernoatlantskog saveza u Istanbulu, ako provede reformu obrane i poboljša suradnju s Haškim sudom. EU je pred BiH postavio niz uvjeta za početak pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za koji se vlasti BiH nadaju da ih mogu zadovoljiti do kraja svibnja.

Ashdown je dodao da je BiH već započela reforme obrane, obavještajnih službi, carina i poreza, gospodarstva te pravosudnog sustava, ali da unatoč postignućima taj proces ide suviše sporo.

Govoreći o regionalnim odnosima, pohvalio je Hrvatsku rekavši da je nakon nedavnog posjeta Zagrebu siguran da će nova hrvatska Vlada nastaviti i ojačati politiku potpore samostalnoj BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glede odnosa u Srbiji nakon nedavnih izbora na kojim su nacionalisti osvojili značajan udio u parlamentu Ashdown je izrazio sumnje.

"Gledamo u Zagreb s povjerenjem, a na Beograd s nervozom", rekao je.

Ashdown je istaknuo kako gospodarstvo ostaje glavna briga u BiH, gdje 50 posto stanovnika živi ispod ili oko granice siromaštva te kako treba ubrzati kretanje ka tržišnom gospodarstvu, koje mora početi stvarati nova radna mjesta.

Dodao je da i dalje jedna od glavnih zadaća ostaje uhićenje ratnih zločinaca u bijegu te da će, navodeći primjer Radovana Karadžića, učiniti sve da im oteža život.

(Hina) xsl ybcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara