Bair: Kjučno je u Hng Kngu održati stabilnost

BRITANSKI premijer Tony Blair u srijedu je izjavio kako smatra da je održanje stabilnosti u Hong Kogu ključno, nakon što su tu bivšu britansku koloniju potresli masovni prosvjedi održani zbog planiranog uvođenja zakona o sprječavanju subverzivnih djelatnosti.

"Razumijem zabrinutost stanovnika Hong Konga, no njegove vlasti moraju pogledati unatrag i revidirati cijeli prijedlog. Takav korak smatram razumnim", rekao je nakon razgovora čija je glavna tema bio kontroverzni zakon o sprječavanju subverzivnih djelatnosti.

Blair je u utorak doputovao u posjet Kini gdje je s visokim dužnosnicima razgovarao o političkim napetostima u Hong Kongu te pokušao ojačati trgovinske veze između dviju zemalja. Razgovaralo se i o napretku postignutom tijekom pregovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, promatrači ocjenjuju da je Blairovu turneju po Dalekom istoku, tijekom koje je posjetio Japan i Južnu Koreju, zasjenilo samoubojstvo britanskog stručnjaka za obranu koje je potreslo britansku vladu i potaknulo nagađanja o mogućem Blairovu podnošenju ostavke.

Povratak britanskog premijera u London planiran je za danas, no čini se neizvjestan uslijed najava prognostičara o snažnome tajfunu koji bi uskoro trebao zahvatiti to područje.

(Hina) mh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara