54.81.128.172 US
 

Barbić: Hrvatski pravni sustav pred europeizacijom

Piše:
srijeda, 12.5.2004. 13:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

"HRVATSKI pravni sustav tek je na početku velikih i temeljnih promjena, odnosno modernizacije i europeizacije koju će trebati provesti nakon povoljna mišljenja Europske komisije i u ozračju ozbiljnih izgleda za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji", kazao je danas predsjednik Hrvatskog saveza udruga pravnika u gospodarstvu prof. Jakša Barbić, na početku trodnevna tradicionalnog susreta gospodarskih pravnika, koji je danas počeo u Opatiji.

Dodao je da se "u očekivanju kandidature za pristup EU Hrvatska treba pripremiti za zakonodavni stampedo i najveću reformu u tom području".

Na susretu gospodarskih pravnika okupilo se oko 200 sudionika.

Istaknuvši da se u moderniziranju hrvatskoga pravnog sustava mogu primijeniti rješenja iz europskog pravnog sustava, prof. Barbić je kazao da taj sustav nije posve jedinstven te da svaka zemlja mora ustanoviti vlastiti sustav i dopunjavati ga u skladu s europskim normama.

Po njegovim riječima "Hrvatska kani sve promjene provesti u sljedeće tri godine, a u tom je roku moguće donijeti nove propise, ali nije moguća i njihova provedba".

Također je rekao da su sve države Europske unije prije nego su učlanile u EU provodile kampanju usklađivanja pojedinih prava s europskim pravom te da će se ta kampanja morati ubrzati u Hrvatskoj.

"Da bi se takva kampanja mogla provesti, potreban je politički konsenzus i što manje upletanja politike u pravnu struku", naglasio je Barbić te dodao da je potrebno poboljšati rad pravosuđa i uprave, a najviše vrjednovati znanje.

U nastavku rada skupa gospodarskih pravnika danas se raspravlja o pravima društava - o korporacijskom upravljanju, odgovornosti članova uprava i nadzornih odbora u trgovačkim društvima te o proširenju mogućnosti radničkog sudjelovanja u nadzoru trgovačkih društava. Najavljena su izlaganja o plaćanju deviznim novcem, ostvarenju novčanih tražbina ovrhom i obračunavanju kamata.

Sutra su na rasporedu rasprave o novim propisima o uređenju tržišnog natjecanja te državnim potporama u sklopu prilagodbe europskom pravu. Razmatrat će se uređenje fiducijarnog prijenosa stvari i prava radi osiguranja te pravni aspekti pristupa Slovenije EU.

Za završni dan skupa najavljene su rasprave o kolektivnim ugovorima i postupku mirenja.

(Hina) xhšu ysp

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije