54.224.148.23 US
 

Beč: Izvješće o Hrvatskoj na OESS-u

Piše:
četvrtak, 18.12.2003. 14:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

STALNO vijeće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) razmatralo je u četvrtak u Beču polugodišnje izvješće o Hrvatskoj i produljilo do 31. prosinca 2004. mandat misije OESSa u Zagrebu.

Izvješće je podnio voditelj misije Peter Semneby koji je tom prigodom naglasio da je u RH u proteklom razdoblju ostvaren pomak ali da su na mnogim područjima, posebice povratku izbjeglica i njihove imovine kao i reformi pravosuđa te još nekih preostalih pitanja suradnje s Haškim sudom, očekivanja od nove hrvatske Vlade velika.

Predsjedajući Stalnog vijeća OESS-a nizozemski veleposlanik Justus de Visser konstatirao je da će se tijekom iduće godine voditi računa o namjeri misije i želji RH da se razmotre nove okolnosti i da se smanji broj članova misije OESS-a u Hrvatskoj. Sada su u misiji 64 međunarodna službenika. Europska unija (EU) je na Stalnom vijeću izrazila očekivanja da će nova hrvatska Vlada nastaviti rad na rješavanju ostalih otvorenih pitanja i neka još intenzivirati kao što su povratak izbjeglica i imovine te reforma pravosuđa, naglašavajući da je ispunjavanje tih, kao i svih ostalih političkih kriterija predviđenih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pretpostavka daljnjeg približavanja RH EU.

U sličnom tonu govorilo je izaslanstvo SAD-a ističući u prvom planu povratak izbjeglica i imovine te suradnju s Haškim sudom pogotovo u slučaju Gotovine, zatim ustrajući na što bržoj reformi pravosuđa. Ruska Federacija je pozdravila pozitivna ostvarenja u RH naglasivši važnost dovršavanja započetih procesa. Izražene su pritom i određene dvojbe oko toga treba li jedna organizacija, u ovom slučaju OESS, stavljati sebe u funkciju ostvarenja članstva jedne zemlje članice u drugoj organizaciji (EU).

Izaslanstvo Srbije i Crne Gore izražavajući zadovoljstvo napretkom ukazalo je na probleme s kojima se susreću pripadnici srpske manjine i povratnici iz izbjeglištva. Izrazili su nadu da će se u idućem razdoblju i ti problemi rješavati u punoj suradnji s međunarodnom zajednicom i susjednim državama.

"Trinaesto izvješće potvrdilo je da je ostvaren veliki napredak na mnogim područjima, ali isto tako da na mnogim poljima želimo u potpunosti zadovoljiti standarde kako bi se mogao ostvariti ulazak RH u Europsku uniju, te da tu treba još dosta učiniti", rekao je veleposlanik Republike Hrvatski pri OESS-u, UN i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek.

"To je ključni razlog što se Misiji OESS-a u RH još jednom produljuje mandat za godinu dana", zaključio je veleposlanik Matek u Beču.

(Hina) spđ sb

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije