Begović: Sisačka željezara treba pokušati samostalno organizirati proizvodnju

NAKON odluke ruske tvrtke Mečelj o prekidu poslovanja Željezare Sisak, predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović izjavio je danas da bi Željezara trebala pokušati samostalno organizirati proizvodnju.

"Stečajni upravitelj Darko Šket trebao bi pokušati aktivirati proizvodnju i bez strateškog partnera, jer je teško na brzinu pronaći ozbiljnog partnera", rekao je Begović Hini. Podsjetio je da se opcija samostalnog pokretanja proizvodnje pripremala i prije ulaska Mečelja u sisačku Željezaru.

Zaposleni će dobiti plaću za kolovoz, a postoji bankovno jamstvo za slučaj Mečeljeva otkazivanja ugovora od 3,6 milijuna eura, tako da je za 1.620 radnika osigurana isplata po šest najnižih plaća, dodao je Begović.

Sindikalni čelnici u sisačkoj Željezari, Mato Somić iz Sindikata metalaca Hrvatske i Siniša Jurilj iz Hrvatske udruge sindikata najavili su da će sutra donijeti odluku o daljnjim potezima u zaštiti prava radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Somić je ocijenio da je sadašnja situacija posljedica toga što Mečelj nije imao strategiju proizvodnje i prodaje Željezarinih proizvoda.

Mečelj Željezara d.o.o. Sisak izvijestila je danas da je donijela odluku o prekidu poslovanja, a tvrtka provodi konzultacije s hrvatskom Vladom o mehanizmima izlaska, o čemu je obavijest upućena i Odboru vjerovnika.

Kao razlog odluke o prestanku poslovanja navode da je "tijekom poslovanja Željezare došlo do ozbiljne promjene u konjukturi tržišta vezano za produkciju tvrtke i sirovinu koja se koristi u proizvodnji".

Ugovor s Mečeljom potpisan je 6. veljače 2003., a hrvatska je Vlada 10. ožujka, tek nakon što je dobila bankovno jamstvo, donijela potrebne odluke kojima je ugovor o prodaji Željezare stupio na snagu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara