Besplatne srednje škole za učenike u Ugandi

Besplatne srednje škole za učenike u Ugandi

POČETKOM veljače ugandanska vlada pokreće program besplatnog upisivanja u srednje škole, da bi pomogla siromašnoj djeci koja zbog financijskih mogućnosti nisu u stanju nastaviti sa školovanjem nakon osnovne škole.

Uganda je sustav besplatnih osnovnih škola uvela 1997., i od onda je porasla potreba za srednjim školama, ali slabi resursi to dosad nisu omogućavali.

Slabo obrazovanje je jedan od velikih problema diljem Afrike. Obrazovni sustav u Ugandi nije kao kod nas. Oni Imaju 7 godina osnovnoškolskog obrazovanja. Nakon toga ide srednjoškolsko obrazovanje. Ono je podijeljeno u dva stupnja, niže i više. Niže traje 4, a više dvije godine. Ovaj vladin program pokriva niže srednjoškolko obrazovanje.

Godišnje u Ugandi osnovne škole završi 350.000 učenika, od kojih samo 40% nastavlja sa školovanjem, zbog nemogućnosti plaćanja školarine.

Vlada očekuje da će ovaj program do nagodinu omogućiti nastavak školovanja za najmanje 100 000 djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će pokrivati školarinu u državnim školama, a i dio privatnih škola je također pristao sudjelovati u programu. Pomoć će doći od japanske vlade, koja će sudjelovati u izradi nastavnih programa, a Američka banka za razvoj pomoći će s izgradnjom novih školskih objekata, kojih u Ugandi manjka.

U programu će sudjelovati djeca koja zadovolje prosjek ocjena, a vlada se nada da će ovime potaknuti djecu da aktivnije sudjeluju u nastavnim programima.

J. D.

Foto: USAID

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara