BiH TRAŽI MJERE ZA STABILIZIRANJE STANJA U REGIJI

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine osudilo je u petak izgrede na Kosovu i u Srbiji i pozvalo na stabiliziranje stanja u regiji.

Na izvanrednoj sjednici bosanskohercegovačkog državnog vrha održanoj u Sarajevu u povodu eskalacije nasilja na Kosovu sudjelovali su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić te ministri vanjskih poslova i sigurnosti Mladen Ivanić i Bariša Čolak.

U priopćenju objavljenom nakon sjednice Predsjedništva uz osudu svake vrste nasilja najviši su bosanskohercegovački dužnosnici pozvali međunarodnu zajednicu da poduzme mjere kojima bi se stabiliziralo stanje na Kosovu a građane BiH da ostanu mirni i ne poduzimaju nikakve korake koji bi mogli doprinijeti širenju krize i sukoba.

Također je najavljeno kako će od svih tijela vlasti biti zatraženo poduzimanje mjera kojima će se osigurati mir i stabilnost u zemlji.

U odvojenoj izjavi novinarima premijer Terzić je kazao kako će Predsjedništvo BiH u narednim danima poduzeti intenzivne političke napore čiji je cilj potaknuti sve zemlje regije da daju svoj doprinos smirivanju sadašnje krize.

"Želimo da BiH kao trenutačni predsjedatelj procesa suradnje i stabilnosti u jugoistočnoj Europi (SEECP) bude pokretač napora usmjerenih na smirivanje stanja", kazao je Terzić.

On je također najavio kako će policija dobiti nalog zaštititi sve objekte u BiH "koji bi mogli biti metom napada neodgovornih pojedinaca i skupina".

Policijski izvori u Federaciji BiH potvrdili su kako je u noći između četvrtka i petka izbio požar na pravoslavnoj crkvi u naselju Čipuljić kod Bugojna.

Prema dostupnim podacima izgorio je dio krova crkve čija je obnova započela poslije rata a uzroci požara se ispituju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako još nije poznato je li požar izbio slučajno ili je namjerno podmetnut, ovaj su izgred odmah osudili općinski dužnosnici Bugojna ali i Predsjedništvo BiH.

Članovi Predsjedništva Sulejman Tihić i Borsilav Paravac otputovali su u Bugojno kako bi i osobno provjerili stanje na terenu.

Policijske snage Federacije BiH i Republike Srpske od četvrtka su zbog krize na Kosovu pooštrili sigurnosne mjere, uključujući tu i neposrednu zaštitu vjerskih objekata i povratničkih naselja.

Državna granična služba istodobno je pojačala nadzor nad vozilima i putnicima koji prelaze granicu sa Srbijom i Crnom Gorom.

Glavni zapovjednik SFOR-a američki general Virgil Packett u petak je ocijenio kako nema opasnosti da se sukobi s Kosova prošire na BiH.

U kraćem razgovoru s novinarima u stanci NATO-va seminara što se održava u Sarajevu general Packett je kazao kako postojeće procjene ukazuju da se stanje na Kosovu postupno smiruje te da ne treba strahovati od prelijevanja sukoba na regiju.

Zapovjednik SFOR-a potvrdio je kako će na Kosovo iz BiH biti poslano još vojnika iz sastava mirovnih snaga ali nije želio nagađati o brojkama.

(Hina) xrm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara