Bijela kuća skinula oznaku tajnosti s dokumenata o iračkom oružju

Bijela kuća skinula oznaku tajnosti s dokumenata o iračkom oružju
BIJELA je kuća u petak skinula oznaku tajnosti s dokumenata o iračkom nuklearnom programu, čije bi objavljivanje trebalo stišati kontroverze izazvane sa 16 riječi što ih je predsjednik George W. Bush izgovorio u obraćanju naciji u siječnju.

U tome govoru je Bush naglasio da Irak pokušava nabaviti "znatne količine" urana iz Afrike. Kasnije je postalo bjelodano da informacija nije točna i da je Bush opravdavao napad na Irak pogrešnim obavještajnim podacima.

Međutim, dokument objavljen u petak također postavlja nova pitanja, naročito zbog jedne fusnote koju su očito previdjeli u Bijeloj kući. Naime, Ured za obavještajne podatke i istraživanje (INR) američkog State Departmenta ustvrdio je da je veći dio informacija njima sestrinskih obavještajnih agencija "visoko dvjoben".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljenim dokumentom Bijela kuća nastoji dokazati da je spornih 16 riječi iz Bushova govora nevažno u usporedbi s ostalim dokazima o iračkom oružju za masovno uništenje. U dokumentu, u čijoj je izradi sudjelovalo šest američkih obavještajnih službi, navodi se da Irak trenutačno ne posjeduje nuklearno oružje, ali da ga ima namjeru nabaviti i da će to učiniti u sljedećoj dekadi.

Takovoj se ocjeni, međutim, usprotivio INR što se i vidi iz spomenute fusnote. "Nema uvjerljivih dokaza da Bagdad nastoji pokrenuti svoj nuklearni program i ne želimo spekulirati bi li se to u budućnosti moglo dogoditi", naveo je INR.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara