54.167.126.106 US
 

Biospelolozi za veću zaštitu podzemnih staništa

Piše:
ponedjeljak, 24.2.2003. 11:13
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI biospeleolozi zatražili su veću zaštitu biološke raznolikosti, u netom objavljenom priručniku o podzemnoj fauni.

Prvi hrvatski Priručnik o raznolikosti i ugroženosti podzemne faune Hrvatske djelo je pet autora članova Hrvatskog biospeleološkog društva. U njemu na osamdeset stranica opisuju podzemna staništa u kršu i dokumentiraju raznolikost podzemne faune, koja je vodeća u svijetu, te njezinu ugroženost i perspektive zaštite.

Očuvanje krša i podzemlja je ´jedno od najvažnijih strateških ciljeva zaštite prirode u Hrvatskoj´, ističe u uvodu izdavač, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Autori upozoravaju kako su razni oblici ljudskog djelovanja narušili pa znatno i uništili prvotne uvjete u podzemnim staništima Hrvatske. To su onečišćavanje podzemnih voda, nekontrolirano uređivanje podzemnih objekata u turističke svrhe, nagomilavanje krutog otpada u jame i špilje, hidrotehnički zahvati i slično.

Zakon o zaštiti prirode uzeo je u zaštitu sva podzemna staništa u Hrvatskoj, dakle i krško područje u cjelini, ali se u praksi najčešće pod tim misli na špilje i jame. Autori naglašavaju da su dosadašnja iskustva u Hrvatskoj pokazala kako se specifična zaštita s biospeleološkog stanovišta dosada pokazala učinkovitom samo u nacionalnim parkovima i sličnim zaštićenim područjima.

Stoga smatraju nužnim izrade studije utjecaja na okoliš i stalnog praćenja stanja u podzemnim staništima. Oni predlažu osnivanje biospeleoloških rezervata ili spomenika prirode gdje je endemičnost vrsta osobito izražena.

Krško podzemlje u Hrvatskoj nastanjuje veliki broj endemičnih životinja od kojih je veliki broj poznat samo iz staništa Dinarskog gorja. Hrvatska se međunarodnim konvencijama obvezala na zaštitu biološke raznolikosti.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije