54.80.189.255 US
 

Biskupi pozvali vjernike da glasaju, a svećenike da se ne miješaju u politiku

Piše:
četvrtak, 30.10.2003. 11:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BISKUPI Hrvatske biskupske konferencije (HBK) uputili su danas vjernicima i svim ljudima dobre volje poruku u povodu parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj u kojoj ih pozivaju da pristupe izborima s velikom moralnom i društvenom sviješću i odgovornošću jer će tako dati svoj učinkovit doprinos daljnjem razvoju Hrvatske.

"Izbori su, naime, provjeren način kako se može poboljšati kvaliteta političkog života i unaprijediti zajedničko dobro, zato na njih treba izići", ističu biskupi jer, kako napominju, tko ne izvršava tu dužnost, neodgovorno prepušta drugima da bez njega odlučuju o pitanjima koja se tiču njega i budućnosti njegove djece.

Biskupi ističu da programe pojedinaca i stranaka treba prosuđivati prema tome promiču li pravdu za sve, napose za najugroženije, i izgrađuju li zajednicu solidarnih građana koji će imati smisla i razumijevanja za vrijednosti snošljivosti, zajedništva, praštanja i pomirenja.

U našim sadašnjim okolnostima, kako dodaju, važan je također pozitivan odnos, što ne znači i nekritičan, prema našoj nacionalnoj prošlosti i baštini, zaštita prava i dostojanstva hrvatskoga naroda u okvirima svjetske politike, kao i zahvalnost prema onima koji su najviše žrtvovali za našu slobodu.

"Nezaobilazan je kriterij i beskompromisna i dosljedna borba protiv droge koja sve više uništava našu mladež, a time i našu budućnost", navode biskupi, upozoravajući da vjernik ne bira stranke i pojedince koji zastupaju legalizaciju pobačaja, eutanazije i neprirodnih istospolnih bračnih zajednica.

Po ocjeni hrvatskih biskupa, prioriteti su ovoga trenutka, za koje se treba na izborima opredijeliti, duhovna i moralna obnova našega društva i naroda, uklanjanje posljedica totalitarnoga sustava i nametnutoga nam rata, briga za siromašne i nemoćne, borba protiv demografskoga izumiranja pružanjem veće i sustavnije pomoći bračnim zajednicama i obiteljima, promicanje cjelovitog odgoja djece i mladih, poticanje poljoprivrede, pomorstva i ravnomjernog razvoja svih krajeva naše domovine, zaštita okoliša i očuvanje nacionalnoga bogatstva, učvršćivanje demokratskog i pravnog poretka, povezivanje Hrvata u zemlji i inozemstvu, njegovanje nacionalnoga identiteta i kulture u vremenu sveopće globalizacije te priprema zemlje za ulazak u Europsku uniju i druge svjetske integracije.

"Zapostavljanje tih ciljeva produbit će još više naše narodne i društvene probleme", ocjenjuju biskupi, uvjereni da ćemo izborom onih koji se drže navedenih prioriteta izabrati "sigurniji put u budućnost".

Glede predizborne promidžbe potiču da se treba držati sadržaja i programa, a izbjegavanja osobnog vrijeđanja, neistine i klevete. Poštovanje i odgovornost prema biračima, kako kažu, zahtijevaju od političara i stranaka da ne daju obećanja za koja znaju da ih zbog objektivnih ili subjektivnih okolnosti ne mogu ispuniti te da ne ulaze u političke kompromise koji se protive volji onih koji su ih izabrali.

Podsjećaju kako iz iskustva znamo da olako dana obećanja i nepoštivanje biračkog tijela štete ugledu i dostojanstvu politike i političara, a kod birača stvaraju gorčinu i osjećaj prevarenosti.

Hrvatski biskupi zaključno pozivaju sve one koji u Crkvi imaju odgovorne službe da crkvene prostore i svoju službu ne upotrebljavaju u svrhe pojedinih političkih stranaka, a vjernike potiču da u ovim predizbornim danima posebno mole za slogu i napredak naše domovine preporučujući je zagovoru one koju vjekovima nazivamo Kraljicom i Odvjetnicom Hrvatske.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije