Blair pokušava utišati polemiku o iračkom oružju

BRITANSKI premijer Tony Blair pokušao je u srijedu ponovno uvjeriti britanske parlamentarce u opravdanost rata u Iraku, nakon što je jedan bivši britanski tajni agent dodatno raspirio polemiku ocjenivši upitnima određene obavještajne podatke o Sadamovom oružju.

Tijekom parlamentarne rasprave o Huttonovom izvješću, Blair je priznao da inspektori u Iraku "nisu pronašli oružje spremno za uporabu".

Pronašli su, međutim, "laboratorije, tehnologije, nacrte, dokumente, ekipe znanstvenika kojima je kazano da prikriju svoj rad na kemijskom, biološkom i nuklearnom naoružanju", naglasio je.

Odbacio je također i najnovije optužbe jednog bivšeg britanskog tajnog agenta o tome da je vlada zaobišla obavještajne analitičare, što je rezultiralo "obmanjujućim" izvješćem o iračkom oružju za masovno uništenje koje je poslužilo Kao glavni motiv za rat.

Blair je zastupnicima kazao da su sumnje agenta Briana Jonesa saslušali njegovi nadređeni, no nisu ih prihvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do umirovljenja u siječnju 2003., Brian Jones vodio je ekipu stručnjaka za analizu obavještajnih podataka o nuklearnom, kemijskom i biološkom oružju pri britanskoj vojnoj obavještajnoj službi DIS.

Svjedočeći u Huttonovoj istrazi, Jones je kazao kako je svojim nadređenima prenio svoje nezadovoljstvo jačinom jezika u vladinom izvješću o iračkom oružju, koje je tada bilo u pripremi. U izvješću je, između ostalog, bilo navedeno da bi Sadamov režim oružje za masovno uništenje mogao upotrijebiti u roku 45 minuta. Jones je svoje sumnje ponovio u srijedu u dugom članku objavljenom u The Independentu.

"Po mojem mišljenju, stručni obavještajni analitičari DIS-a zaobiđeni su u pripremi izvješća u rujnu 2002., što je rezultiralo obmanjujućom prezentacijom iračkih sposobnosti", navodi Jones u članku.

Jones ističe da, prema njemu, "ništa nije ukazivalo na to da je iračka vojska bila sposobna upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje i to već više od desetljeća".

Blair je naglasio da još uvijek postoji mogućnost da će inspektori u Iraku pronaći dokaze postojanja oružja za masovno uništenje. Čak ako to i ne bude slučaj, rat je, smatra Blair, bio opravdan.

"Čak i ako ostane na onome što su dosada pronašli, bilo bi više nego neodgovorno od nas da nismo ništa poduzeli protiv Sadama", rekao je britanski premijer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara