Bosanski islamist Sjekirica osumnjičen za atentat u Madridu

Bosanski islamist Sjekirica osumnjičen za atentat u Madridu

BOSANSKI islamist Sanel Sjekirica jedan je od trojice osumnjičenih za atentat 11. ožujka u Madridu, za kojim traga španjolska policija. Kako se istraga obavlja u strogoj tajnosti do konkretnih podataka teško je doći, no zna se kako u BiH provjeravaju identitet Sjekirice.

Španjolski ministar Acebes rekao je kako je Sjekirica najvjerojatnije pobjegao iz stana i kojem su ostali osumnjičenici za napada počinili samoubojstvo, prenosi Večernji list. U tom stanu su navodno i pronađeni dokumenti koji upućuju da je Sjekirica jedan od osumnjičenih.

Jutarnji piše kako postoje sumnje da je Sjekirica pripadnik Marokanske islamske borbene skupine koja je povezana s Al Qaedom, ni nije poznato kako je Sjekirica došao do te terorističke skupine.

Pripadnici stranih islamističkih skupina jesu se borili u BiH u razdoblju do 1992.-1995. godine no Sjekirica je tada bio osnovnoškolac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema fotografijama španjolske policije čini se kako Sjekirica niti nije arapskog porijekla, već južnoslavenskog, piše Jutarnji list. Moguće je i kako je netko na crnom tržištu kupio putovnicu s njegovim imenom i ukrao Sjekiričin identitet.

Talijanski mediji objavili su prije nekoliko tjedana da su madridski bombaši bili obučavani u kampovima u blizini Zenice tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Talijanske sigurnosne službe tvrde kako je Ancona bila središte za vezu s Bosnom.

Do tog otkrića došlo se pretresom stana u Madridu u kojem je živio Edin Barakat Yarkas, poznatiji kao Abu Dahdah, najvjerojatnije šef španjolske ćelije AL Qaede. U stanu je navodno pronađena "Balkanska mapa", na kojoj je zacrtan put od Ancone, preko Splita do Zenice.

Specijalne postrojbe SFOR-a dan poslije terorističkih napada u Madridu pretražile su jednu stambenu zgradu u Zenici, piše Večernji list dodajući kako se Zenica često u izvješćima stranih obavještajnih službi spominje kao utočište radikalnih islamista.

Izvor fotografije: Večernji list
(Sjekirica na fotografiji skroz desno)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara