54.196.110.222 US
 

Bosmalu teče rok za prikupljanje 300 milijuna eura

Piše:
srijeda, 23.7.2003. 16:46
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BOSANKO-malezijskoj privatnoj tvrtki Bosmal u srijedu je u Sarajevu uručen odgovor Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojim se u biti prihvaća početna ponuda za prikupljanje inicijalnih sredstava potrebnih za izgradnju dijela koridora V c koji prolazi kroz tu zemlju.

Direktoru Bosmal-a Edinu Šabanoviću dokument Vijeća ministara uručio je ministar prometa i komunikacija Branko Dokić koji je pojasnio kako s današnjim danom počinje teći rok od četiri mjeseca u kojemu je bosansko-malezijska tvrtka obvezna prikupiti 300 milijuna eura.

Ta bi sredstva trebala biti utrošena za izradu studije izvedivosti i ostale projektne dokumentacije te za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja.

Ministar Dokić također je istaknuo kako razgovori s Bosmal-om ni u kom slučaju ne sprječavaju druge da i sami daju svoje ponude.

"U dokumentu Vijeća ministara stoji da nisu isključene i druge inicijative sukladno Zakonu o koncesijama. Ukoliko ih bude i ukoliko budu povoljnije one će se svakako razmatrati prije konačnog dogovora s Bosmal-om", kazao je bosanskohercegovački dužnosnik, očevidno aludirajući na vidnu zainteresiranost Hrvatske za gradnju koridora V c.

Dokić je dodao kako BiH u svakom slučaju kani nastaviti dobru suradnju s Hrvatskom, bez obzira na to što su u vezi s izgradnjom ceste Budimpešta-Ploče do sada pisali mediji.

"Mi smo ovime pružili mogućnost Bosmal-u da stvori uvjete kako bi se za četiri mjeseca moglo razgovarati o koncesijskom ugovoru", kazao je Dokić pred brojnim okupljenim novinarima.

On je istaknuo kako pismo Vijeća ministara upravi Bosmal-a ne znači da BiH preuzima bilo kakve obveze pa tako ni odgovornost za isplativost projekta ili zaduženja dok potencijalni izvođač projekta na sebe preuzima iznimno veliki rizik.

Bosmal u predstojećem četvoromjesečnom razdoblju također ima obvezu okupiti konzorcija banaka koje će biti u stanju jamčiti financiranje cijelog projekta za kojega se cijeni da bi mogao trajati oko dvije i pol milijarde eura.

Izgradnja dijela koridora V c kroz BiH koji bi trebao biti dug oko 430 kilometara trajala bi do pet do sedam godina uz godinu pripremnih radova.

Direktor Bosmal-a Edin Šabanović kazao je kako vjeruje da je njegova tvrtka u stanju ispuniti ono što je sama i najavila te je zamolio da se njemu u njegovim suradnicima sada ostavi vremena kako bi prikupili tražena sredstva.

U naredna četiri mjeseca svi napori Bosmal-a bit će usmjereni na zatvaranje početne financijske konstrukcije i u tom razdoblju neće se započinjati ništa drugo.

Malezijski veleposlanik u BiH Zakarija Sulong, koji je sudjelovao na ceremoniji uručivanja odgovora Vijeća ministara Bosmal-u, kazao je kako njegova vlada snažno podupire projekt izgradnje koridora V c iako sama ne sudjeluje u financijskim operacijama privatnih tvrtki.

"Vjerujemo kako će Bosmal biti u stanju izvršiti ovu tešku zadaću", kazao je Sulong.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije