Bremer: Iračani nisu spremni vladati svojom zemljom

AMERIČKI upravitelj u Iraku Paul Bremer izjavio je u ponedjeljak da Iračani još nisu spremni vladati zemljom i odbacio svaku mogućnost predaje suvereniteta lokalnim vlastima prije izrade ustava.

Vijeće za privremenu upravu Irakom, koje su ustanovili i sastavili Amerikanci, nastoji izboriti suverenitet, odnosno status prijelazne iračke vlade. U isto vrijeme Njemačka i Francuska predvode nastojanja međunarodne zajednice da se UN-u daju veće ovlasti u obnovi Iraka i da se odredi datum predaje suvereniteta Iračanima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bremer je, međutim, u ponedjeljak izjavio da se protivi brzoj predaji suvereniteta lokalnim vlastima. "Ne, Iračani nisu spremni vladati sami sobom. Stvaranje Vijeća za prijelaznu upravu bio je važan korak u predaji vlasti, ali je prerano da se to ostvari u potpunosti", kazao je Bremer.

"Put do suvereniteta je vrlo jasno postavljen. Prvo mora biti napisan ustav, a zatim slijede demokratski izbori. To će dovesti do kreiranja potpuno suverene iračke vlade. A proces će započeti čim Iračani napišu novi ustav", dodao je američki upravitelj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara