BUDUĆE ORUŽANE SNAGE BiH IMAT ĆE 12 TISUĆA VOJNIKA

Predsjendištvo Bosne i Hercegovine usvojilo je u srijedu odluku o novom ustroju oružanih snaga te zemlje kojom je, pored ostaloga, predviđeno znatno smanjenje postojećeg sastava vojski Federacije BiH i Republike Srpske.

Sukladno standardima NATO-a i kriterijima koje BiH mora ispuniti želi li postati članicom programa "Partnertvo za mir", buduće oružane snage te zemlje imat će ukupno 12 tisuća vojnika od čega će osam tisuća biti iz sastava Vojske Federacije a četiri tisuće iz sastava Vojske Republike Srpske.L

Član Predsjedništva BiH Borsilav Paravac novinarima je u Sarajevu pojasnio kako će uz redoviti sastav postojati i pričuvni koji će brojati šest tisuća ljudi.

Novom organizacijom oružanih snaga BiH predviđeno je da u njezinu sastavu bude 12 časnika s činom generala.

Paravac je izjavio da je unutar Predsjedništva usuglašeno da na nove zapovjedne dužnosti ne bude imenovan nitko od sadašnjih djelatnih generala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je rezultat naših pokušaja da se oslobodimo balasta ratne prošlosti koji ide uz većinu sadašnjih generala", kazao je Paravac.

Po njegovim riječima, na dužnost prvog načelnika Glavnog stožera oružanih snaga BiH bit će postavljen netko od časnika koji trenutačno imaju čin pukovnika i koji je u međuvremenu prošao obuku po standardima NATO-a.

Na tom mjestu, sukladno dogovoru među političkim strankama, trebao bi biti časnik iz reda bošnjačkog naroda s obzirom da je za prvog ministra obrane BiH postavljen Srbin Nikola Radovanović.

Od njega je Predsjedništvo BiH zatražilo da do kraja idućeg tjedna predloži kandidata za načelnika Glavnog stožera te za zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH koji treba biti iz hrvatskog naroda.

(Hina) xrm yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara