Budući europski Ustav sadržavat će odredbe o zastavi i himni

BUDUĆI Ustav Europske unije sadržavat će odredbe o zastavi, himni, geslu i Danu Europe, koje će isticati europski "identitet", odlučila je na posljednjoj sjednici u četvrtak Konvencija o europskoj budućnosti.

Unatoč britanskom protivljenju, 105-člana Konvencija odlučila je u nacrt ustava, koji će biti predan vođama zemalja članica EU na ocjenu, uvrstiti i simbole koje obično imaju države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Službena himna EU je "Oda radosti" iz Beethovenove 9. simfonije, zastava je tamnoplava s 12 žutih zvijezda u krugu, a geslo je "Jedinstveni u različitosti", donekle slično prvom motu Sjedinjenih Država "e pluribus unum" (Iz više njih jedno).

Dan Europe je 9. svibnja, kojim se obilježava povijesni govor francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana u kojem je predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, i koji je blagdan u europskim institucijama, ali ne i u državama članicama EU.

"Simboli su važni kako bismo izrazili da smo Europljani", rekao je jedan predstavnik Europske komisije koja, kako je naglasio, potpuno podupire prijedloge konvencije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara