Čelnici EU spremni usuglasiti Ustav do summita u lipnju

ČELNICI Europske unije suglasili su se u četvrtak da ponovo pokrenu pregovore o prvom ustavu Unije i odredili sredinu lipnja kao krajnji rok za postizanje dogovora.

"Večeras smo promijenili ozračje", izjavio je irski premijer Bertie Ahern nakon večere koja je okupila čelnike 25 sadašnjih i budućih članica Unije.

Po Ahernovim riječima, čelnici su se obvezali pronaći rješenje do svog idućeg summita koji će se održati 17-18 lipnja.

Na konferenciji za novinare Ahern je kazao da je postignuta prekretnica tračak dobrih vijesti za EU nakon "nekoliko teških tjedana" koji su donijeli razorni bombaški napad u Madridu i rastuću zabrinutost diljem Europe zbog prijetnje terorizma.

Čelnici Unije ranije su imenovali svog prvog koordinatora za borbu protiv terorizma, Nizozemca Gijsa de Vriesa i dogovorili bolju razmjenu obavještajnih podataka nakon što je eksplozija u Madridu pokazala ranjivost Europe pred islamskim militanatima.

No najveći napredak predstavlja sporazum o nastavku pregovora o ustavnom dokumentu, koji treba olakšati funkcioniranje Unije nakon što 1. svibnja s 15 naraste na 25 članica.

Pregovori vođeni u prosincu 2003. stali su na mrtvoj točci zbog nasuglasja oko razdiobe glasova za pojednine članice, pri čemu su Poljska i Španjolska inzistirale na sustavu dogovorenom u Nici 2000. godine koji im je davao utjecaj nesrazmjeran veličini.

Veliki broj zemalja, ne čelu s Francuskom i Njemačkom, zagovarao je rješenje "dvostruke većine", prema kojem bi se odluke donosile glasovima više od polovice zemalja članica, koje predstavljaju više od 60 posto stanovništva EU.Otkako je preuzela polugodišnje predsjedavanje Unijom, 1. siječnja, irska vlada je pažljivo osluškivala spremnost zemalja članica da ponovo pokrenu pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prije par mjeseci izgledalo je da će cijela stvar raspasti. Sada postoji snažna volja da se pronađe put naprijed, svi se slažu da je nužan kompromis", rekao je Ahern.

Nešto ranije Poljska je dala do sada najjači signal da bi mogla izmijeniti svoje, po mnogima, nepopustljivo stajalište.

Ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz u četvrtak je prvi puta kazao da Poljska "ne isključuje mogućnost kompromisa temeljenog na dvostrukoj većini".

Neke zemlje nisu sklone ulasku u bitne pregovore prije izbora za Europski parlament 10-13. lipnja, a Francuska je posebno zabrinuta zbog mogućeg porasta "euroskepticizma" među glasačima.

Odgoda pregovora za vrijeme nakon tih izbora, ostavit će vrlo malo mogućnosti za postizanje sporazuma do idućeg summita EU 17-18 lipnja.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da su "sve ponuđene opcije" za kompromis o glasačkim pravima unutar Unije "loše kakvoće" te da će ih Italija, koja je predsjedavala EU kada su pregovori propali, odbaciti.

Na konferenciji za novinare je kazao da to uključuje podizanje zastupljenosti stanovništva na 65 posto, širenje političkih područja za koja se kod odluke traži konsenzus, i suglasnost za reviziju sustava 2008. godine.

Irski premijer Ahern kazao je da neće vršiti pritisak za postizanje sporazuma u posljednjem trenutku, ukoliko se do summita u Bruxellesu ne prevladaju razlike.(Hina) xdh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara