54.92.172.79 US
 

Čestitke Hrvatskoj na Radnoj skupini o holokaustu

Piše:
srijeda, 3.12.2003. 04:11
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA je u utorak u Washingtonu na Radnoj skupini za holokaust dobila čestitke za napredak u obrazovanju, sjećanju i obilježavanju holokausta.

U State Departmentu u Washingtonu održava se od 1-3. prosinca zasjedanje Radne skupine za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta. Na skupu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo koje čine ravnateljica Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić, pomoćnica ministra kulture Branka Šulc i hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić.

Jovičić je nakon sastanka u utorak rekla za Hinu da je Hrvatska "dobila čestitke za napredak koji je ostvarila u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta".

Sudionici susreta posvećenog Hrvatskoj interesirali su se da li će promjena vlasti u Hrvatskoj nakon izbora za Sabor ugroziti provedbu programa o holokaustu.

"Što se tiče naših programa, kazala sam da promjena vlade u Hrvatskoj neće usporiti naše programe nego da ćemo imati punu potporu vlade", rekla je Jovičić za Hinu.

Hrvatska je postala pridruženi član Radne skupine u Strassbourgu u listopadu 2002. kada je i formalno zatražila punopravno članstvo. Tada su kao zemlje partnerice odabrane Sjedinjene Države, Argentina, Francuska i Izrael koje Hrvatskoj pomažu u jačanju obrazovanja, sjećanja i istraživanja holokausta inače i holokausta u Hrvatskoj za vrijeme NDH kako bi postala članica Radne skupine.

Kao jedan od preduvjeta za pristupanje Radnoj skupini Hrvatska je je ove godine u škole uvela 27. siječnja, dan oslobođenja logora Auschwitz, kao Dan sjećanja na holokaust koji će prvi put biti obilježen sljedeće godine.

Hrvatska još treba organizirati međunarodni seminar za obrazovanje o holokaustu i izmijeniti udžbenike povijesti tako da ih prilagodi europskim standardima.

"Otvorenost za suradnju u organizaciji seminara, kao i uspostava određene međunarodne suradnje sa spomenpodručjima i muzejima povezanim s razdobljem holokausta, određivanje nove uloge Spomen područja Jasenovac i drugih spomen područja u Hrvatskoj su dio programa Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja i športa Republike Hrvatske, brojnih nevladinih organizacija i Židovske općine u Zagrebu", rekla je Branka Šulc na sastanku Radne skupine u govoru dostavljenom Hini.

Spomen područje Jasenovac razvilo je partnersku suradnju s Američkim muzejom holokausta od prosinca 2001. kada je posredovanjem toga Muzeja iz Washingtona u Jasenovac vraćen dio od oko 50 posto muzejske građe otuđene 1991. za vrijeme agresije na Hrvatsku i potom prebačene u Banju Luku. Građa je potom prebačena u Američki muzej holokausta koji ju je sačuvao, ponovno katalogizirao i pripremio za transport u Hrvatsku. Prema neslužbenim izvorima, dio građe još uvijek se nalazi u Republici Srpskoj i u Muzeju genocida u Beogradu.

Jasenovački muzej sada priprema novi stalni postav koji će, kako je Jovičić rekla na skupu, "nepristrano i historiografski objektivno svjedočiti o povijesnim zbivanjima" što je značajno budući su u hrvatskoj javnosti "stalno prisutne manipulacije i iskrivljavanja povijesnog iskustva prema potrebama dnevne politike".

U washingtonskom Muzeju holokausta u srijedu će biti predstavljeni napori na spašavanju jasenovačke muzejske građe.

Radna skupina se sastoji od vladinih i nevladinih organizacija iz petnaest zemalja članica te zemalja promatrača i pridruženih članica među kojima je i Hrvatska, a njezin cilj je osigurati potporu političkih i društenih čimbenika za nacionalno i međunarodno obrazovanje, sjećanje i istraživanje holokausta.


Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije