54.81.238.157 US
 

Četiri desetljeća "Glasa Koncila"

Piše:
srijeda, 24.9.2003. 17:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KATOLIČKI tjednik "Glas Koncila" obilježava četiri desetljeća izlaženja.

U povodu toga najnoviji broj donosi komentar "Glas Koncila kao fenomen" te osvrte nekadašnjega i sadašnjega glavnog urednika tjednika, Živka Kustića i Ivana Miklenića.

U četrdesetogodišnjoj povijesti "Glasa Koncila", neovisno o sadržajima, prelamala se i odražavala i povijest Katoličke crkve u hrvatskom narodu, navodi se u komentaru.

Napominje se da je katkad u dvoličnim ponašanjima političara bolji pokazatelj stvarnih odnosa prema Crkvi bilo njihovo ponašanje prema "Glasu Koncila", na koji su se ljutili, na koji su posredno željeli utjecati, katkad ga onako s visoka kritizirali, ignorirali a također i kažnjavali na profinjen način.

Prisjećajući se pojave tiskanih katoličkih novina, 29. rujna 1963., prvi glavni urednik tjednika Živko Kustić ističe da je to bilo veliko iznenađenje i za one koji su pozvani raditi i za cijelu javnost jer je, nekako prenaglo, ona država to dopustila.

"Glas Koncila" postao je, kao jedine slobodne novine, glas ne samo Crkve i ne samo katolika, nego jednostavno svjedok da ne moraju svi misliti kako država i Partija zapovijedaju. Karakteristično za list bilo je da se trebalo stvoriti i specifični stil da ne bude svaki broj zaplijenjen, ističe don Živko.
"Glas Koncila" plijenjen je u doba komunizma četiri puta zbog članaka o kardinalu Alojziju Stepincu.

Sadašnji glavni urednik Ivan Miklenić osvrćući se na djelovanje tjednika nakon demokratskih promjena, ističe da je list nastavio živjeti njegujući kontinuitet i otvarajući se novim izazovima i promjenama.

Po njegovim riječima u uređivačkoj koncepciji lista ostalo je nepromijenjeno temeljno usmjerenje - crkvenost, bliskost hijerarhiji, informativnost, redakcijski komentar i stavovi s vjerničkog gledišta na društvena pitanja.

Komentari koji privlače pozornost opće javnosti, po Miklenićevim riječima, najčešće iznose stavove s vjerničkog gledišta na aktualna društvena pitanja. "Komentar stvarno ne iznosi stavove crkvene hijerarhije nego stavove uredništva", napominje on.

"Glas Koncila" 29. travnja 1996. otvorio je web stranicu i tako postao prvi hrvatski katolički list na Internetu.

Prvi broj tiskanih novina - dvotjednika, 29. rujna 1963., uredili su Vladimir Pavlinić i Živko Kustić.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije