Chirac traži istinski suverenitet Iraka

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac zatražio je brz i istinski povratak suvereniteta Iraka u okvirima koje postave Ujedinjeni narodi u četvrtak, na konferenciji za novinare, kojom je branio proširenje Europske unije koje će se dogoditi 1. svibnja.

Početkom tjedna američki državni tajnik Colin Powell rekao je da će se prijelazna iračka vlada, koja preuzima vlast 30. lipnja, morati odreći dijela suvereniteta kako bi američke oružane snage slobodnije djelovale.

"Danas je važno vratiti suverenitet Iračanima" (...) Nema mogućega rješenja koje bi vodilo prema obnovi Iraka bez istinskoga prijenosa suvereniteta pod nadzorom Ujedinjenih naroda", rekao je Chirac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 90-minutnoj konferenciji za novinare, održanoj kako bi skeptičnim Francuzima predstavio proširenje Unije kao golem korak kojim će Unija postati snažna gospodarska sila, francuski predsjednik je, osim toga, kazao da Tursku čekaju dugi i naporni pregovori prije ulaska u EU..

"Uvjeren sam da je Turska okrenuta Europi, ali da je njezin ulazak u Uniju moguć samo pod uvjetima koji danas nisu zadovoljeni", rekao je Chirac.

Turska, koja je već kandidat, nema točno određen datum početka pregovora o članstvu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara