CIPARSKI PREGOVARAČI PRISTIŽU U ŠVICARSKU UOČI PREGOVORA

Grčki i turski dužnosnici u utorak su se počeli okupljati u švicarskom Luzernu gdje bi u srijedu trebali početi teške pregovore na kojima će prije 1. svibnja i ulaska Cipra u EU nastojati postići dogovor oko ponovnog ujedinjenja otoka.

Posrednici iz Ujedinjenih naroda nadaju se da će osama švicarskog zimovališta na obalama Luzernskog jezera, te utjecaj Atene i Ankare na pripadnike svojih otočkih zajednica, omogućiti rezultat tamo gdje ga nije bilo nakon mjesec dana pregovora u Nikoziji.

Pregovarači četiriju strana pripremaju se za mučni tjedan pregovora koji počinju u srijedu, a sjećanje na točke neslaganja u prošlim pregovorima još su svježe.

"Maksimalistički zahtjevi turske strane dosad su onemogućavali značajnije uspjehe", rekao je čelnik ciparskih Grka Tasos Papadopoulos novinarima na putu u Švicarsku. "Mi na ove pregovore idemo u dobroj vjeri", dodao je Papadopoulos.

Vođe ciparskih Grka i Turaka u ponedjeljak su prekinuli bilateralne pregovore kako bi omogućili Grčkoj i Turskoj da se uključe i pomognu postići dogovor nakon tri desetljeća etničkih trvenja.

Tako će se 29. ožujka otočkim zajednicama pridružiti turski i grčki premijeri Tayjip Erdogan i Kostas Karamanlis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Četverostrani pregovori počet će bez predsjednika ciparskih Turaka Raufa Denktasha koji ima velike rezerve prema planu UN-a. Taj dio otoka predstavljat će tamošnji premijer Mehmet Ali Talat i predsjednikov sin, ministar vanjskih poslova Serdar Denktash.

Ujedinjeni narodi od ciparskih Grka i Turaka zahtijevaju potpisivanje nacrta sporazuma o podjeli vlasti, kojim obje zajednice dobivaju široku autonomiju na svojem teritoriju, ali od njih traži i velike ustupke na razini cijelog otoka.

Ako se dogovor ipak ne postigne, glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji bi se također trebao pridružiti pregovorima, ima mandat popuniti neriješene praznine do kraja mjeseca i poslati dovršeni plan na referendume u obje ciparske zajednice 20. travnja.

U izjavi novinarima uoči polaska iz Ankare, turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul rekao je kako turska strana želi trajni, praktični sporazum koji će štititi interese obje otočke zajednice.

"Odlazimo tamo s iskrenim namjerama. Sigurno je da postoje pitanja kojima pridajemo veliku važnost i nadamo se da će to u obzir uzeti svatko tko poduzima napore za postizanje sporazuma", rekao je Gul.

(Hina) xdam ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara