Cox: Lisabonska strategija loše se provodi

LISABONSKA strategija, u kojoj je zacrtano da europsko gospodarstvo, temeljeno na znanju, treba postati najkonkurentnije na svijetu do 2010. godine, loše se provodi, izjavio je u petak u Bruxellesu predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox.

"Četiri godine nakon usvajanja tog 10-godišnjeg plana sve analize pokazuju da nismo blizu cilja", rekao je Cox na početku drugog dana summita EU-a na kojem su okupili čelnici 15 zemalja članica i 10 pristupajućih zemalja.

Cox je izrazio razočaranje činjenicom da države članice još nisu usvojile u svojim parlamentima 40 posto direktiva donesenih na razini EU-a.

Drugi dan summita posvećen je isključivo gospodarskim pitanjima. Za razliku od jučerašnjeg dana, danas ne treba očekivati velike odluke, rekao je Cox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici EU-a u četvrtak navečer dogovorili su tijekom radne večere da se ponovno pokrenu pregovori o europskom ustavu i da se posao dovrši najkasnije do sljedećeg summita 17. i 18. lipnja.

Irski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Bertie Ahern je izrazio uvjerenje da se na temelju "dosad pokazane fleksibilnosti" može postići sporazum o ustavu.

"Sada imamo mandat da ga dovršimo", rekao je Ahern.

Pat Cox je rekao da je sinoć postignut "značajan proboj" te da rok 17. lipnja ne isključuje mogućnost da se ustavni sporazum postigne ranije, prije izbora za Europski parlament 13. lipnja.

Čelnici EU-a u četvrtak su također donijeli niz mjera, koje bi trebale smanjiti opasnost od terorizma, imenovali Nizozemca Gijsa de Vriesa koordinatorom za borbu protiv terorizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara