54.81.232.54 US
 

Cox očekuje pozitivno izvješće EK o hrvatskoj aplikaciji

Piše:
srijeda, 4.2.2004. 17:13
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Pat Cox u srijedu je u Budimpešti rekao da očekuje pozitivno izvješće Europske komisije o Hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU, ali i upozorio da ne treba trčati za rokovima jer će datum primitka u Uniju biti posljedica, a ne cilj programa koji ostvari Hrvatska.

"Europski parlament ima pozitivno stajalište prema Hrvatskoj. Čekamo izvješće Komisije koja procjenjuje stanje u zemlji koja je aplicirala za članstvo u EU", rekao je Cox hrvatskim novinarima koji prate šesnaesti susret predsjednika Europskog parlamenata s predsjednicima parlamenata zemalja koje sudjeluju u procesu proširenja.

"Jasno je da je Hrvatska u vrlo pozitivnoj poziciji. Očekujem da će izvješće biti pozitivno, ali ne znam koje će točno zaključke ponuditi" rekao je Cox, dodavši da će EP sasvim sigurno dati jasan i brz odgovor na izvješće čim ono stigne.

Na pitanje može li se Hrvatska nadati ulasku u članstvo Unije 2007. godine, Cox je odgovorio da je "dobro imati ambicije, ali da je rok u kojem neka zemlja pristupa Uniji posljedica njezinog programa, a ne cilj".

Pritom je podsjetio da je prije mnogo godina, kao član međuparlamentarne skupštine EP i mađarskog parlamenta odgovarao na slična pitanja mađarskih kolega koje je zanimalo hoće li njihova zemlja u EU ući 2000. ili 2001. godine. "Mađarska sad postaje članicom, pa vidite da sve ide svojim tijekom. Datum ulaska Hrvatske u Uniju bit će posljedica, a ne cilj vaših programa" zaključio je Cox.

Popodne je počela druga radna sjednica skupa u Budimpešti pod naslovom "Parlamentarna suradnja proširene Unije i zemalja zapadnog Balkana" u kojoj je uvodnu riječ dala voditeljica izaslanstva EP za odnose s jugoistočnom Europom Doris Pack.

Ona je sudionicima skupa ponovila da EP i u slučaju zapadnog Balkana sve temelji na dvije postavke. Prva je da su demokracija i pravna država uvjeti o kojima nema pogađanja za bilo koju zemlju koja želi postati članicom EU. "Netko mi je iz regije rekao da postoji problem, odnosno da mi tražimo previše od vas, više nego od zemalja članica. To je katkad točno", ali su se politički uvjeti poput prava manjina ili povratka izbjeglica i prognanika pojavili nakon što je EU prestala biti samo ekonomska zajednica, pojasnila je Doris Pack.

Druga je postavka da se sve zemlje trebaju procjenjivati prema svojim zaslugama, a u skladu s istim kriterijima, naglasila je Pack, ustvrdivši da je EP uvijek odbijao umjetnu kategorizaciju zemalja. Doris Pack obećala je pomoć europskih institucija u osiguravanju dobrog funkcioniranja demokracije u svim zemljama europskog jugoistoka.

Sadašnje odnose između izaslanstva EP za odnose sa zemljama jugoistočne Europe treba produbiti i formalno ih strukturirati, rekla je Pack, naglasivši i potrebu učinkovitog multilateralnog dijalaoga. Takvim je primjerom označila i skup u Budimpešti, prvi susret predsjednika Europskog parlamenta s predsjednicima parlamenata zemalja zapadnog Balkana.

"Nadam se da će današnji sastanak dati poseban doprinos i položiti temelj za istu dinamičnu parlamentarnu dimenziju procesa za stabilizaciju i pridruživanje kakav je postojao u procesu proširenja Unije otkako su ovakvi susreti počeli 1995. godine" rekla je voditeljica izaslanstva EP za odnose s jugoistočnom Europom Doris Pack.

Na drugoj radnoj sjednici govorit će i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, a 16. susret predsjednika EP s predsjednicima parlamenata zemalja sudionica procesa proširenja završit će usvajanjem zajedničke izjave.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije