Deklaracija i Preporuka Vijeća Europe o informiranju o kaznenim postupcima

ODBOR ministarskih zastupnika Vijeća Europe donio je Deklaraciju i Preporuku zemljama članicama o informiranju o kaznenim postupcima.

U Deklaraciji Vijeća Europe, usvojenoj 10. srpnja, izražava se zabrinutost zbog sve veće komercijalizacije informacija o kaznenim postupcima uz napomenu da ta zabrinutost istodobno ne smije priječiti jačanje prava na slobodu govora i informiranje.

Vijeće, između ostalog, poziva medije da zbog izbjegavanja mogućnosti utjecaja na tijek istrage i sudskog postupka izvještavanje o kaznenim postupcima povjere novinarima odgovarajućeg obrazovanja.

Pozivaju se novinari da u izvještavanju o kaznenim postupcima i suđenjima vode računa o presumpciji nevinosti, odnosno o načelu da je svatko nevin dok mu se pravomoćnim sudskim pravorijekom ne utvrdi krivnja. Isto tako i da poštuju dostojanstvo i sigurnost svakog čovjeka, kao i zajamčeno pravo na privatni život svakog sudionika u kaznenom postupku, žrtve, svjedoka, osumnjičenih i optuženih, kao i njihovih obitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporukom Vijeća Europe traži se od zemalja članica da načela Europske konvencije o ljudskim pravima primjenjuju i na području izvještavanja o kaznenim postupcima, što znači da se mora voditi računa i o pravu javnosti da zna, pravu novinara da slobodno izvještavaju ali i o tome da je temeljno ljudsko pravo zaštita privatnost svake osobe i njene obitelji .

Prema Preporuci sudbena vlast i policija moraju biti otvorene prema medijima i dužne su novinarima dati podatke koje traže. Podaci koje pruže medijima moraju biti provjereni i ne smiju ugroziti daljnji tijek istrage i sudskog procesa.

Sve važnije informacije, po Preporuci Vijeća Europe, trebaju bez diskriminacije biti dostupne svim medijima, a pojedinci u vlasti, suci i policajci ne smiju ih upotrebljavati u komercijalne svrhe ili bilo koju drugu svrhu osim za informiranje građana.

Vlade se pozivaju da svoja zakonodavstva koja se odnose na javnost kaznenih i sudskih postupaka usklade s načelima iz Deklaracije i Preporuke, a novinarske udruge da, u skladu s inicijativom europskih novinara i medija za većom odgovornošću profesije samoregulacijom, vlastitim kodeksima urede pravila za izvještavanje o kaznenim postupcima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara