Deseta obljetnica ludbreškog Restauratorskog centra

Prigodnom proslavom u velikoj dvorani dvorca Batthyany u Ludbregu danas je obilježena deseta obljetnica rada ludbreškog Restauratorskog centra.

Ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinand Meder rekao je da je ludbreški centar nastao početkom devedestih godina, kada se, zbog ratnih zbivanja, tražilo sklonište za kulturnu baštinu. Cijeli projekt započeo je 1992. kada je grad Ludbreg ustupio dvorac Batthyany tadašnjem Ministarstvu prosvjete, kulture i sporta na korištenje, bez naknade, za potrebe zaštite kulturne baštine. Inicirali su ga hrvatski konzervatori u suradnji s bavarskim konzervatorima i restauratorima.

Danas je to, kazao je Meder, respektabilni centar u kojem je deponirano niz umjetnina koje su ostale bez svojih izvornih lokacija ili su u stanju u kojem se ne mogu vratiti prije restauratorskih zahvata.

Voditelj Restauratorskog centra u Ludbregu Velimir Ivezić podsjetio je da je centar, kao depo evakuiranih umjetnina i manja restauratorska radionica opremljena za obradu polikromirane drvene plastike i slika, otvoren 15. travnja 1994. U Centru se uglavnom obrađuju umjetnine sakralnog karaktera, odnosno crkveni inventar koji je bio oštećen ratnim razaranjima, nepravilnim rukovanjem, crvotočinom, vlagom ili na neki drugi način.

Dosad je tako obnovljeno nekoliko oltara iz druge polovice 18. stoljeća iz okolice Siska, oltari i inventar iz crkve sv. Petra na Mrežnici, sklulpture i aplikacije s glavnog i dvaju bočnih oltara u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene i kapeli sv. Ivana Nepomuka iz Sunje, slika sv. Antuna Opata iz istoimene kapele u Selniku. Tijekom 2002. i 2003. godine završene su tri oltarne cjeline - glavni oltar sv. Tome i dva bočna - sv. Bartolomeja i sv. Barbare iz crkve sv. Tome u Tomašu kod Bjelovara te propovjedaonica franjevačke crkve sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obnovu čekaju još brojni evakuirani predmeti i dijelovi oltarnih cjelina iz Jasenovca, Cernika, Farkašića, Šišinca, Osijeka, Jamničnog podgorja, Stare Drenčine i drugih mjesta.

Osim restauraorskih radionica i depoa za umjetnine, dvorac Batthyany ima i dvije dvorane za simpozije i stručne skupove, pa je postao i mjesto za educiranje restauratora i konzervatora.

U sklopu obilježavanja 10. obljetnice Restauratorskog centra u Ludbregu predstavljen je i Podravski zbornik, a otvorena je i izložba restauriranih umjetnina.

(Hina) xmzag yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara