54.144.14.134 US
 

Devetero hrvatskih znanstvenika i kulturnih djelatnika primilo visoka talijanska odličja

Piše:
utorak, 30.3.2004. 15:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DEVETERO istaknutih hrvatskih znanstvenika i kulturnih djelatnika primilo je danas visoka talijanska odličja "Red zvijezde talijanske solidarnosti" koju im je na svečanosti u talijanskome veleposlanstvu uručio veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj Alessandro Grafini.

Riječ je o visokim odličjima koja dodjeljuje predsjednik Republike Italije onim pojedincima u svijetu koji svojim djelovanjem promiču talijansku kulturu i jezik te pridonose njihovoj aktivnoj prisutnosti u drugim kulturnim sredinama. Odličja se dodijeljena u povodu Tjedna talijanskoga jezika.

Jedno od tih odličja i po rangu najviše primio je istaknuti hrvatski lingvist i romanist Žarko Muljačić koji je odlikovan "Redom zvijezde talijanske solidarnosti" u rangu Grande Ufficiale (Visoki Časnik).

To visoko talijansko odličje u rangu Commendatore (Komendator) primili su lingvist i romanist Pavao Tekavčić, talijanist i komparatist Mate Zorić, talijanist, književnik i prevoditelj Mladen Machiedo, esejist, književni kritičar i kritičar povijesti umjetnosti akademik Tonko Maroević te arheolog i član Francuske akademije znanosti Emilio Marin.

"Redom zvijezde talijanske solidarnosti" u rangu Commendatore odlikovane su i profesorice Vera Glavinić i Nelida Milani Kruljac, pripadnice talijanske nacionalne manjine te hrvatske i talijanske državljanke, kao i lingvistkinja Ljerka Šimunović, redovita profesorica talijanske lingvistike na Sveučilištu u Zadru.

Veleposlanik Grafini istaknuo je da je današnja svečanost za njega doista rijetka prilika i čast da može uručiti odličja tako velikomu broju istaknutih hrvatskih znanstvenika i kulturnih djelatnika koje povezuje činjenica da su pridonijeli razvoju i širenju talijanskoga jezika i kulture.

Na taj su način, dodao je talijanski veleposlanik, osobno pridonijeli mogli bismo tako reći, cvjetanju talijanskoga jezika u hrvatskoj sredini i u svijetu, koja je posebice zamjetna u posljednje vrijeme.

U ime odlikovanih zahvalio je Žarko Muljačić, lingvist međunarodnoga ugleda i autor temeljnih knjiga o talijanskomu jeziku i dijalektima koje su prevedene i primjenjivane u cijelome svijetu.

Podsjetivši da je pred tri desetljeća imao čast postati Commendatore "Reda zvijezde talijanske solidarnosti", Žarko Muljačić istaknuo je da je veliki dio akademske i znanstvene pozornosti zapravo posvetio talijanistici.

Po njegovim riječima taj trud iznjedrio je pak udžbenike talijanskoga jezika koji se ne koriste samo u sveučilišnoj nastavi u Hrvatskoj već i na stranim sveučilištima.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije