Djeca su najčešće žrtve novog virusa upale pluća

DJECA su najčešće žrtve nedavno otkrivenog metapneumovirusa (HMPV) koji uzrokuje česte upale pluća, pokazala su međunarodna istraživanja predstavljena u Chicagu na najvećem svjetskom kongresu o zaraznim bolestima.

Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji, Kanadi i Izraelu, potvrdila su da je virus u šest do osam posto slučajeva odgovoran za upale pluća u manje djece te da je taj novi uzročnik dišne bolesti koju su prvi put opisali nizozemski istraživači 2001., jako raširen.

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Izraelu, 80 posto djece u dobi od dva mjeseca bilo je pozitivno na antitijela HMPV-a, a taj visoki postotak istraživači pripisuju njihovu "vrlo vjerojatnom" prijenosu s majke na dijete.

No od rođenja do druge godine života 55 posto djece ponovno se susreće s virusom, prema mišljenju dr. Dane Wolf sa sveučilišta Hadassah u Jeruzalemu koja je predvodila istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prema rezultatima istraživanja, velika učestalost i zaraznost virusa upućuju da HMPV ima važnu ulogu u infekcijama dišnih putova u manje djece u Izraelu i mogao bi biti uzrok mnogih nedijagnosticiranih infekcija", ocijenili su stručnjaci.

Prema mišljenju britanskih istraživača, "premda je tek nedavno otkriven, virus možda već godinama kruži svijetom i jedan je od glavnih uzročnika dišnih bolesti, kako u djece, tako i u odraslih".

Dvanaestak tisuća istraživača sudjelovat će od 14. do 17. rujna na 43. konferenciji o suzbijanju mikroba i o kemoterapiji koju u Chicagu organizira Američko društvo za mikrobiologiju.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara