Dlanovnici HP iPAQ sudjelovat će u prvoj TransOrbitalovoj komercijalnoj misiji na Mjesec

TVRTKA HP (NYSE:HPQ) planira lansirati svoj dlanovnik HP iPAQ u svemir, u TransOrbitalovu svemirskom brodu TrailBlazer. To je prva komercijalna misija koja će od američkih vlasti dobiti dopuštenje za istraživanje, snimanje i spuštanje na površinu Mjeseca krajem ove godine.

S približavanjem lansiranja zakazanog za početak 2004., TransOrbital je prepoznao inženjersku inovativnost, prenosivost i jednostavnost upotrebe nedavno predstavljenog dlanovnika HP iPAQ h5550 kao načina pospješivanja bežičnog komuniciranja u satelitu.

Dlanovnik će biti ugrađen u sustav TrailBlazer na svemirskom brodu, što će TransOrbitalu omogućiti jednostavno sinkroniziranje i dijeljenje podataka u svemiru, na putu do i orbitiranju oko Mjeseca. Očekuje se da će prigodom kasnijih lansiranja dlanovnici HP iPAQ biti upotrebljeni za bežično komuniciranje s kamerama pričvršćenim s vanjske strane brodske oplate, što će omogućiti vrhunski izravan prijenos video-signala na Zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buduće bi namjene ovih uređaja mogle uključivati i mogućnost komuniciranja elektroničkom poštom s Mjesečevim orbiterom Trailblazer tijekom leta oko Mjeseca i na njegovoj površini. Kao prva i jedina privatna tvrtka s dopuštenjem za let na Mjesec, dobivenim od američkog Ministarstva vanjskih poslova i Nacionalne uprave za oceanografiju i atmosferu, TransOrbital vjeruje da stvaranjem globalnih strateških korporacijskih saveza za svemirsko istraživanje na ekonomičan način može biti ostvaren važan napredak znanosti, medicine, komunikacija i informatike.

“Istraživanje Mjeseca traži inovativne partnere, a HP je idealan dobavljač sustava najviše klase”, rekao je Dennis Laurie, izvršni direktor tvrtke TransOrbital. “Kao prvi koji će u svemir poslati i tamo koristiti inovativne tehnologije, poput HP-ovih dlanovnika iPAQ u ovoj misiji na Mjesecu, dokazujemo kako je Mjesec sada doista svakome nadohvat.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara