DODIJELJENE NAGRADE "GRIGOR VITEZ"

Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj knjižnici u Zagrebu večeras su dodijeljene godišnje nagrade: "Grigor Vitez" za najuspješnija literarna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu stvaralaca koji žive i djeluju u Hrvatskoj za 2003. L

Nagradu "Grigor Vitez" dobio je Zvonko Todorovski za knjigu "Prozor zelenog bljeska" u nakladi HAID urednice Višnje Haid, a Sanja Rešček za ilustracije u slikovnicama "Miševi i mačke naglavačke" Luke Paljetka, "Dječak u zvjezdanim čizmama" Larise Mravunac te za ilustraciju djela "Najbogatiji vrabac na svijetu" Eduarda Patiške. Sve su tri knjige objavljene u Golden Marketingu urednice Nataše Maletić.

Mlada slikarica nagrađena je i za ilustraciju slikovnice "Miki Trasi i primadona" vodeće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Slikovnica je tiskana u nakladi Profil Internationala urednice Jadranke Žderić.

Ove je godine prvi put dodijeljeno posebno priznanje nagrade "Grigor Vitez": Zlatna ptica, a dobio ju je Svjetlan Junakovića za vrhunska stvaralačka dostignuća i najviše umjetničke vrijednosti u slikovnicama i knjigama za djecu. To su "Kako živi Antuntun" Grigora Viteza, "Zlatna lađa" Vladimira Nazora u nakladi Profil Internationala, te dvije autorske slikovnice "Krokačev TV-kanal" i "Oh, Ti, radosna večeri" u izdanju Kašmir-prometa iz Zagreba urednice Ranke Javor.

Dobitnici godišnje nagrade "Grigor Vitez" uz novčanu svotu od sedam tisuća kuna primili su plaketu i skulpturu Ptica rad akademske kiparice Ksenije Kantoci.

Nakladnicima Golden Marketingu i nakladi HAID dodijeljene su pohvale nagrade "Grigor Vitez" za kvalitetno oblikovanje slikovnica i knjiga za djecu te za promicanje stvaralaštva mladih autora.

Nagrada "Grigor Vitez" dodjeljuje se od 1967. i do sada su je dobila 44 autora za djecu te 25 likovnih umjetnika za ilustracije u 51 knjizi i slikovnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivač i donator nagrade je Savez društava Naša djeca, a novčano je potpomažu ministarstva kulture i znanosti, obrazovanja i športa te Ured za kulturu grada Zagreba.

U konkurenciji za nagradu 2003. bilo je 87 knjiga i slikovnica 49 autora književnih tekstova i 48 ilustratora, čije je knjige tiskalo 17 hrvatskih nakladnika.

Među dobitnicima nagrada "Grigor Vitez" su osim Vesne Parun, Zvonimir Balog, Tito Bilopavlović, Hrvoje Hitrec, Joža Horvat, Pajo Kanižaj, Gustav Krklec, Ivan Kušan, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak, Antun Šoljan, Vjekoslav Majer, Čedo Prica i drugi.

Nagrade za ilustraciju "Grigor Vitez", među ostalim, dobili su poznati hrvatski slikari i kipari Ivica Antolčić, Zlatko Bourek, Boris Dogan, Albert Kinert, Edo Kovačević, Vasko Lipovac, Joško Marušić, Mladen Veža, Ivan Vitez i ini.

Osim brojnih uzvanika i školske mladeži svečanosti uručenja nagrade "Grigor Vitez" nazočila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

(Hina) xta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara