Dokumenti Gojka Šuška dokazi za umiješanost Hrvatske u ratu u BiH

Dokumenti Gojka Šuška dokazi za umiješanost Hrvatske u ratu u BiH
HRVATSKA Vlada u četvrtak je donijela odluku o deklasifikaciji zapisa nastalih djelatnošću pokojnog Gojka Šuška, bivšeg ministra obrane, a koje je zatražilo Tužiteljstvo Haaškog suda.

Vladinom odlukom skinuta je oznaka tajnosti za 76 predmeta koji obuhvaćaju različite spise u vremenu od 1992. do 1995. Ti će se dokumenti proslijediti Tužiteljstvu Haaškog suda, a Ured Tužiteljstva obvezao se tim zapisima i dokumentima koristiti kao povjerljivom građom, odnosno isključivo za potrebe Suda i istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haški sud zanima odluka o izradi 26.000 registarskih oznaka za potrebe HZ-a Herceg Bosne, te izradi registarskih pločica s oznakom HVO-a iz 1992. godine. Zatim suglasnost za dodjelu stana Boži Rajiću, prijedlog odluke za raspored Ivice Rajića, osiguranje telekomunikacijske i informatičke opreme za HVO, te odluka o ispomoći HVO-u u vidu davanja dvojice pilota i jednog tehničara iz 1993. godine, pišu današnji mediji.

Među dokumentima se nalazi i spis o zapovijedima i suglasnostima za rukovođenje postrojbama HVO-a, zapovijedima o upućivanju dragovoljaca na južno bojište, izvješće načelnika Uprave za obranu Bosanske Posavine Mije Anića, te osiguranje sobe u MORH-ovom hotelu Zvonimir za Ivana Lučića.

Haški sud želi utvrditi ulogu Hrvatske u ratu u BiH, te je zbog toga haška tužiteljica imala prigovore na suradnju s Hrvatskom. No, slanjem Šuškovih dokumenata u Haag Vlada je otklonila jedan od posljednjih haških prigovora. Cilj haške istrage jesu događaji na području Hercegovine, piše Jutarnji list.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara