DP: EU neće prljati ruke Slovenijom i Hrvatskom

HRVATSKO-slovenski spor oko granice na moru i proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu šteti i jednoj i drugoj državi, a njihovi bilateralni odnosi koji već dugo godina idu "rakovim hodom" sada su na najnižoj mogućoj točki, piše mariborski list "Večer" u utorak.

"Hrvatska je sporazumom Drnovšek - Račan kontakt Slovenije s otvorenim morem već potvrdila", a nezgodno je jedino to da je taj "jedini sadržajni dogovor" dvije države hrvatska strana odbila ratificirati, navodi u komentaru Boris Jaušovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Slovenija i Hrvatska jedna drugu ometaju tamo gdje najviše boli, a to može postati opasno. Voditi emocionalnu a ne racionalnu politiku u suprotnosti je s pravilima u euroatlantskim integracijama", piše Javšovec, te zaključuje da "Europska unija neće prljati ruke Slovenijom i Hrvatskom ali će i jednoj i drugoj zabilježiti (negativnu) ocjenu u povodu sadašnjeg spora.

Ako će Slovenija u euroatlantske integracije ući prije nego Hrvatska "to joj još uvijek ne daje slobodu da naduto ukazuje na svoju veću vrijednost" kao što ni Hrvatima "trenutna udaljenost" od istih integracija "ne daju slobodu da se ponašaju kako im se sviđa, pa i protiv vitalnih interesa nekog od susjeda", stoji u komentaru. Komentator upozorava i da "već nastaje šteta zbog nesposobnosti političara obiju država koji vuku poteze na više ili manje nacionalistički način, a trpjet će gospodarstvo obiju država (sjetite se Sunčanog Hvara), no najgore je što se tako truju inače prijateljski odnosi između stanovnika susjednih zemalja".

"Istina, Hrvatska ima pravo proglasiti ekonomsku zonu na moru", ali to mora učiniti "dogovorno i pravedno", ali se čini da je jedina nakana najava o proglašenju takve zone "minirati sporazum Drnovšek-Račan", piše Jaušovec.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara