Državljani BiH zatvoreni u Guantanamu žale se na zdravstvene uvjete

Državljani BiH zatvoreni u Guantanamu žale se na zdravstvene uvjete
BOSANSKO-hercegovački državljani alžirskog porijekla, zatvoreni u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, žale se na nedostatak odgovarajuće medicinske skrbi no općenito nemaju primjedbi na tretman kojemu su podvrgnuti, izjavio je po povratku u Sarajevo voditelj Odjela za međunarodnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine Amir Pilav koji je prošlog tjedna posjetio američki vojni zatvor na Kubi.

Pilav je prvi bosanskohercegovački dužnosnik kojemu su američke vlasti dopustile posjet Guantanamu i kontakt s zatvorenim članovima tzv. "alžirske skupine".

Šestorica Alžiraca, od kojih četvorica imaju i državljanstvo BiH, izručeni su američkim vlastima početkom 2002. godine nakon što su u BiH uhićeni pod sumnjom da su pripremali napad na američko i britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

"Odnos prema zatvorenicima iz BiH je u granicama korektnog, tako oni kažu, mada svugdje na takvim mjestima bude sporadičnih incidenata. Ono što je bitno jeste da su posjeti novinara česti. Svakog tjedna dolaze novinari iz cijelog svijeta s tim što neposredno snimanje unutar kampa nije dopušteno", kazao je Pilav za sarajevski "Dnevni avaz".

On je pojasnio kako članovima izaslanstva Ministarstva pravde BiH nije bilo dopušteno vidjeti prostorije u kojima zatočenici borave a zatvoreni Alžirci uglavnom su se žalili na zdravstvene poteškoće, djelomice prouzročene i neugodnom klimom.

U izjavi za banjalučke "Nezavisne novine" Pilav je kazao kako su se zatočenici interesirali i za političke prilike u BiH, primjerice tko je na vlasti, tko su članovi Predsjedništva BiH i ima li u zemlji sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kontakt sa zatvorenicima u Guantanamu vlasti BiH bile su obvezane temeljem odluke Doma za ljudska prava BiH koji je, odlučujući po tužbi supruge jednog od izručenih Alžiraca, presudio kako je taj postupak bio nezakonit, posebice stoga jer izručenima u SAD prijeti smrtna kazna.

Vlasti BiH dobile su nalog obiteljima zatočenih isplatiti materijalnu odštetu a izručenima odmah osigurati svu nužnu pravnu pomoć.

Zahtjev za posjet Guantanamu, kako je kazao Pilav, poslan je vlastima SAD u prosincu 2003. godine i na odobrenje se čekalo do početka srpnja.

Razgovor je obavljen na temelju ranije dostavljenih pitanja i u nazočnosti američkih čuvara.

Amir Pilav je kazao kako je u Guantanamu dobio informaciju da se tamo nalazi još jedan državljanin BiH koji je zarobljen tijekom borbi u Afganistanu.

O tome navodno svjedoče dokumenti koji su kod njega pronađeni nakon zarobljavanja no točnost te informacije kao i potvrdu identiteta i državljanstva nije bilo moguće odmah obaviti s obzirom da nije postojalo dopuštenje za razgovor s drugim osobama osim četvorice Alžiraca.

Vijeće ministara BiH, kako je kazao Pilav, zabrinuto je mogućnošću da Alžirci tuže državu zbog izručenja Amerikancima što bi prouzročilo velike materijalne troškove jer im bosanskohercegovačke vlasti u tom slučaju moraju osigurati odvjetnike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara