EPC: Hrvatska u EU 2009.

HRVATSKA bi mogla postati članicom EU-a 2009. godine zajedno sa Norveškom i Islandom, Makedonija 2012. godine, a preostale zemlje jugoistočne Europe 2020. godine, prognozira Centar za europsku politiku (EPC), ugledni bruxelleski analitički institut.

U komentaru pod naslovom "Gdje završava Europa?", koji je u ponedjeljak objavljen na internet stranici EPC-a, direktor za studije u EPC-u Fraser Cameron iznosi prognoze sljedećih proširenja Europske unije. Svoje procjene Cameron temelji na iskustvima dosadašnjih kandidata, odnosno vremenu koje im je trebalo da se pripreme za članstvo.

Prema tom scenariju u EU bi 2007. ušle Bugarska i Rumunjska, 2009. Hrvatska, Norveška i Island, 2012. Turska, Makedonija i Švicarska, 2020. Srbija, Crna Gora, BiH, Albanija i Kosovo, 2025. Ukrajina, Bjelorusija i Moldavija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema toj prognozi izvan EU-a bi ostale Rusija, Gruzija, Armenija i Azerbajdžan.

Što se tiče Hrvatske, Cameron navodi da je Europska komisija nedavno preporučila otvaranje pregovora sa Zagrebom te da "neki smatraju da bi zbog svojih povoljnih ekonomskih uvjeta Hrvatska mogla sustići Bugarsku i Rumunjsku". "Europska unija ne voli primati pojedinačne zemlje i mogla bi preferirati mini valove za buduća proširenja", navodi se u komentaru.

U komentaru se ističe da EU sada treba staviti naglasak na to da pokaže da može funkcionirati s 25 članica. "Samo ako se sadašnje proširenje pokaže uspješnim, EU će moći razmišljati o budućim novim članicama", zaključuje Cameron.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara