Fitoestrogeni neučinkoviti u ublažavanju simptoma menopauze

SVAKODNEVNO uzimanje fitoestrogena ne pokazuje klinički bitno pozitivno djelovanje na valove vrućine i ostale simptome menopauze, objavljeno je u stručnom časopisu JAMA. 

Fitoestrogeni se koriste kao zamjena hormonskom nadomjesnom liječenju u sprječavanju simptoma menopauze, a malo je podataka koji bi potvrdili njihovu učinkovitost.

Najnovija otkrića pokazuju da su fitoestrogeni neučinkoviti u sprječavanju simptoma menopauze u pacijentica liječenih od raka dojke.

U studiji koju je proveo Jeffrey A. Tice sa suradnicima s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, analiziran je ishod liječenja 252 žene u menopauzi s čestim valovima vrućine koje su nasumce podijeljene u tri skupine tako da su 12 tjedana dobivale jedan od dva pripravka fitoestrogena ili placebo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječno smanjenje napadaja vrućine nakon 12 tjedana bilo je gotovo isto u sve tri skupine, s time da je pripravak s većom dozom fitoestrogena nešto brže ublažavao valove vrućine od placeba.

Uz to, liječenje fitoestrogenom, nije poboljšalo kvalitetu života bolje od placeba. Oba pripravka su u pogledu nuspojava bili usporedivi s placebom.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara