54.80.97.221 US
 

Freedom House: RH treba dodatne reforme propisa o medijima

Piše:
ponedjeljak, 27.9.2004. 12:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SLOBODA medija u Hrvatskoj se, u cjelini gledano, poštuje, ali je nužno provesti dodatne reforme propisa koji se tiču medija, ocijenila je američka organizacija Freedom House u svom godišnjem izvješću.

U izvješću organizacije koja se bavi pitanjima demokratskih sloboda objavljenom ovoga mjeseca, u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, navodi se da je "najznačajniji medij u Hrvatskoj, HRT (Hrvatska radio-televizija), i dalje pod znatnom političkom kontrolom, unatoč dugotrajnim nastojanjima da ju se transformira u javni medij europskog stila.?

Također se navodi da se novinarske slobode i dalje krše. To se ilustrira anketom provedenom prošle godine kad je više od polovice ispitanih novinara tvrdilo da se "ne osjeća slobodnima u obavljanju svog posla. Kazneni zakonik još uvijek predviđa zatvorske kazne za novinare za koje se utvrdi da su krivi za klevetu", dodaje se u dijelu izvješća koje se odnosi na Hrvatsku.

Što se tiče slobode vjere u Hrvatskoj, ona se povećala u post-Tuđmanovom razdoblju, stoji u izvješću Freedom Housea.

Međutim, "nacionalne i vjerske manjine uživaju te slobode u značajno manjoj mjeri nego Hrvati".

Hrvatsko pravosuđe ima niz problema, uključujući veliki broj nepopunjenih sudačkih mjesta i manjak iskusnih sudaca, što je, kako stoji u izvješću, dovelo do ogromnog broja zaostalih predmeta (u 2003. je procijenjeno da ih je 1,4 milijuna), prekomjernog trajanja sudskog procesa i otežane provedbe sudskih odluka, posebno u slučajevima povezanim s povratom imovine srpskih vlasnika.

Pravosudni sustav također je izložen zastrašivanju u uvijek složenim slučajevima progona ratnih zločina.

Kako se dalje navodi, zatvorski uvjeti zadovoljavaju međunarodne standarde. Djelovanje hrvatske policije u izvješću je ocijenjeno profesionalnim. Međutim, također se navodi da postoje izvješća o tome da policija oštrije tretira manjine od Hrvata.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije