54.162.229.109 US
 

Galić: Neka Sabor što prije imenuje Vijeće HRT-a, jer HRT dobija konkurenciju

Piše:
petak, 13.6.2003. 12:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PRIVREMENI glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mirko Galić zatražio je danas od Sabora da što prije imenuje Vijeće HRTa, kako bi ta kuća dobila upravu s trajnim mandatom, ocijenivši da je to za HRT neophodno jer će se uskoro suočiti s najjačom konkurencijom u svojoj povijesti.

Sabor je danas objedinio raspravu o reviziji poslovanja HRT-a (za 2000./2001.), o Izvješću o radu Upravnog Vijeća HRT-a (2001./2003.), te o Izvješću o gledanosti i slušanosti HRT-a prema podacima nezavisnih institucija.

Galić je istaknuo da poslovanje HRT-a u 2002. obilježava stabilnost.

Dodao je da se HRT financira 60 posto od pretplate i 40 posto od marketinga, naglasivši da obveze HRT-a danas iznose 50 milijuna kuna, što je ocijenio neznatnim u odnosu na 1,2 milijardu kuna prihoda.

Galić je naglasio da je prošle godine započet tehnološki razvoj kuće (digitalizacija informativnog programa radijskog i televizijskog, a slijedi digitalizacija tona i slike), u što će biti uloženo 500 milijuna kuna.

HRT je iz vlastitih sredstava u te svrhe prošle godine uložila sto milijuna kuna, ove će godine uložiti još dvjesto milijuna, s tim, rekao je Galić, da HRT zbog toga nije zadužena "ni za kunu".

Ulaganje u tehnološku opremljenost nužno je zbog konkurencije koja se HRT-u bliži privatizacijom trećeg programa HRT-a, kako se HRT-u ne bi dogodilo ono što se dogodilo drugim javnim televizijama koje je konkurencija pregazila i bacila na marginu, ocijenio je Galić.

Dodao je da je HRT, iako više nema monopol, zadržala dominaciju na hrvatskom elektroničkom medijskom tržištu.

Za nepravilnosti u poslovanju HRT-a, iz nalaza državne revizije, Galić je rekao da pogreške dijelom proizlaze iz poslovanja bivše uprave, a da su dijelom rezultat nedostatka kadrova i nedovoljne informatičke opremljenosti, te da stoga pogreške u poslovanju "ne moraju biti stvar namjere".

Glavna državna revizorica Šima Krasić naglasila je da je revizija poslovanja HRT-a pokazala tendenciju rasta prihoda te kuće. Dodala je da dobit HRT-a u 2000. iznosi više od sedam milijuna kuna, a u 2001. više od 29 milijuna kuna.

Osvrnuvši se na broj zaposlenih i honorarnih suradnika na HRT-u, Krasić je istaknula da je danas na HRT-u nešto manji broj stalno zaposlenih i honorarnih suradnika.

Revizija je većinu nepravilnosti u poslovanju HRT-a pronašla za razdoblje 2001., rekla je Krasić. Među nepravilnostima poslovanja utvrđeno je da je HRT nabavljala robu od dobavljača s kojima nije bilo sklopljenih ugovora.

(Hina) daju/tr sšhKomentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije