General Laušić nastavio razgovor s haškim istražiteljima

U UREDU Haškog suda (ICTY) u Zagrebu u petak su istražitelji Tužiteljstva nastavili ispitivanje umirovljenoga general bojnika Mate Laušića, dugogodišnjeg načelnika Uprave Vojne policije MORH-a.

Pri dolasku u Ured ICTY-ja u Selskoj ulici, nešto prije 9 sati, Laušić nije želio davati izjave, kao ni u četvrtak, prvoga dana razgovora.

Odbijanjem da komentira razgovore s istražiteljima, Laušić pokazuje da se strogo pridržava pravila ICTY-a koja nalažu

ispitanicima da sadržaj tih razgovora ne iznose u javnost.

Jučerašnje ispitivanje generala Laušića trajalo je punih devet sati, a kako se neslužbeno doznaje predmet interesa istražitelja su operacije Medački džep iz 1993., te Bljesak i Oluja iz 1995., kada je Laušić bio zapovjednik Vojne policije HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laušić je, kako se neslužbeno doznaje, na razgovor donio opsežnu dokumentaciju koja dokazuje da je Vojna policija, tamo gdje je bila nadležna, progonila navodne počinitelje kaznenih djela tijekom i nakon tih operacija, te o tome izvijestila nadležna tijela.

Na razgovore s haškim istražiteljima Laušić ni prvoga ni drugog dana nije došao u pratnji svoje odvjetnice Jadranke Sloković, što navodi na zaključak da ga se ispituje u svojstvu svjedoka a ne osumnjičenika, no za to još nema službene potvrde.

Ranije najave da će, nakon Laušića, istražitelji u petak saslušati i Zdravka Janića, zapovjednika Specijalne policije MUP-a, opovrgnute su iz Ministarstva pravosuđa.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s ICTY-em, kazao je kako je to "apsolutno netočna informacija" te da je obavijestio Janića da za njega nije došao nikakav poziv za razgovor s istražiteljima ICTY-a.

(Hina) xdh yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara