Gorbačov traži da se Lenjina napokon pokopa

Gorbačov traži da se Lenjina napokon pokopa

POSLJEDNJI vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov traži da se balzamirano tijelo Vladimira Lenjina odnese iz mauzoleja na Crvenom trgu i pokopa.

Tijelo Lenjina je javno izloženo u mauzoleju od njegove smrti, 1924. godine, iako se obitelj tome protivila. Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine naklonost Rusa prema Lenjinu je u stalnom padu te mnogi od njih traže da se "duhovi saveza", zajedno s Lenjinom, napokon pokopaju.

"Sad se nećemo zamarati s kopanjem groba, međutim zasigurno će doći vrijeme kad će ovaj mauzolej izgubiti svoje značenje", kazao je Gorbačov. Isto je nekad tražio i bivši predsjednik Boris Jeljcin, međutim njegovi zahtjevi su bili bezuspješni zbog jake prokomunističke struje u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je izbjegao problem tvrdeći da se radi o emotivnom pitanju, a njegov nasljednik Dimitrij Medvjedev još nije otkrio svoj stav.  Gorbačov je, također, pozvao na izgradnju državnog muzeja i memorijalnog centra u spomen na milijune Rusa koji su ubijeni ili zatvoreni u vrijeme vladavine Staljina, čije je balzamirano tijelo bilo izloženo kraj Lenjinova, i to osam godina, sve do 1961. godine.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara