54.81.71.187 US
 

Gradska skupština: o provedbi zagrebačke strategije za osobe s invaliditetom za 2003.

Piše:
srijeda, 24.3.2004. 15:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Zagrebačku strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2003. do 2006. nismo donosili da bude "mrtvo slovo na papiru" što smo pokazali već u startu, a s istom voljom nastavljamo raditi i dalje, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar podnoseći danas Gradskoj skupštini izvješće o provedbi strategije za 2003.

Premda su jedni gradski zastupnici smatrali da veći prioritet treba dati zapošljavanju oko 2500 invalida, a drugi da prednost treba imati uklanjanje arhitektonskih barijera kako bi se invalidne osobe lakše kretale gradom, svi su se složili da strategija donosi dobro Zagrebu, gradu u kojem živi oko 10,3 posto osoba s invaliditetom.

U strategiji, među ostalim, stoji da je za invalide u 2003. uređena šumska staza Bliznec na Medvednici, a da su počeli radovi na uređenju kupališta na Jarunu i nabavka opreme za dječje igralište za djecu s teškoćama u razvoju.

Počeo je i projekt "Bolnica u kući" za 160 kroničnih plućnih bolesnika koji nakon bolnice nastavljaju liječenje u kući. Za taj projekt i za ambulantu za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju u Domu zdravlja Centar, osigurano je ove godine 600.000 kuna.

Za rehabilitaciju hrvatskih ratnih vojnih invalida u 2004. bit će izdvojeno 2,5 milijuna kuna.

Ubrzano se radi na rekonstrukciji URIHO-a - Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem. Od 2003. radi savjetovalište za osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji u centru grada, a sada su uređene prostorije na Pešćenici.

U 2004. će se spustiti i rubnjaci pločnika na 130 mjesta o trošku gradskih četvrti, a uskoro će dva kombi vozila biti dana na upotrebu invalidima.

Prijedlog gradskog zastupnika Aladara Metzingera (HIP) o izmjenama odluke o zakupu poslovnog prostora po kojima bi se ukinuo zajednički zakup ili podzakup, kao i mogućnost za obrt u poslovnom prostoru prelazi primjerice s oca na sina, nije prošao.

No, svi gradski zastupnici jednoglasno su podržali njegov prijedlog i prijedlog gradskih oporbenih zastupnika da Gradsko poglavarstvo za slijedeću skupštinsku sjednicu pripremi izvješće o dodjeli gradskih prostora i stanova udrugama i političkim strankama i da za takvu dodjelu utvrdi kriterije i uvjete.

Prihvaćen je i prijedlog HB-a da Gradsko poglavarstvo podnese izvješće o tijeku gradnje bazena u Utrinama budući da taj projekt, po riječima gradskog zastupnika Tomislava Jelića, ide "vrlo traljavo i šlampavo".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U aktualnom satu gradski zastupnici su se zanimali gdje i kako direktori trgovačkih društava namjeravaju namaknuti novac za 8,5 postotno povećanje plaća i koliki će to biti godišnji iznos.

Odgovoreno im je kako će uz pismeno izvješće o tome dobiti i izvješće iz Gradskog ureda za gospodarstvo kako su tekli pregovori Grada i sindikata trgovačkih društava, budući da neki smatraju da su i sadašnje subvencije primjerice od 100 milijuna kuna godišnje za ZET, prevelike.

Kažimir Varda (HB) je pitao do kada će porezni obveznici plaćati velike plaće u prosjeku 6.892 kn, zaposlenicima tvrtke PUTO - postrojenje za spaljivanje opasnog otpada, koja je već 20 mjeseci zatvorena. Napomenuo je da je od tada izdvojeno oko 10,5 milijuna kuna.

Na odgovor gradonačelnice Vlaste Pavić da je otvaranje ili zatvaranje PUTO-a u nadležnosti Ministarstva za zaštitu okoliša, Varda joj je replicirao kako je to točno ali da je pitanje plaća ipak u nadležnosti Grada.

Tomislav Jelić (HB) je upitao kako je za gradnju POS stanova na lokaciji Oporovečka Sjever grad izdao građevinsku dozvolu kad je dio od 600 četvornih metara zemljišta u privatnom vlasništvu.

Dogradonačelnik Stipe Tojčić rekao je da i njega zanima kako je to moguće bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Radoslav Dumančić (HB) je zatražio izvješće o broju predmeta vezanih uz povrat imovine.

Njegova stranačka kolegica Ernestina Novy Radonić upitala je što je sa 110 milijuna kuna duga zagrebačkog zdravstva. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar je odgovorio da je dospjeli dug bitno manji i da najveći udio u tome ima Opća bolnica Sveti Duh, gdje se problemi dugovanja rješavaju i da će o pojedinačnim zdravstvenim ustanovama u gradskom vlasništvu koji su u gubicima detaljnije izvijestiti pismeno.

(Hina) xbdj yaz

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije