54.83.81.52 US
 

GSV o poreznoj reformi i fondovima EU-a

Piše:
srijeda, 8.9.2004. 16:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTAR financija Ivan Šuker izvijestio je na današnjoj sjednici Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) socijalne partnere o tijeku pripreme porezne reforme, rekla je novinarima nakon sjednice potpredsjednica Vlade i predsjednica GSV-a Jadranka Kosor.

O poreznoj reformi, kojom se predviđaju izmjene poreza na dohodak i poreza na dobit, Vladin kabinet trebao bi raspravljati za 20-ak dana, a nakon toga i GSV, najavila je Kosor.

Socijalni partneri nisu konkretno razgovarali o poreznim stopama, već će sindikati o tome razgovarati s ministrom Šukerom prije sjednice GSV-a posvećenoj poreznoj reformi.

Kako je rekla Kosor, dogovoreno je da partneri više ne komuniciraju preko medija nego da se sve što je sporno u pripremi reforme pokuša dogovoriti na tom sastanku.

"Pozvali smo Šukera da prije sjednice GSV-a iznesemo konkretne prijedloge i primjedbe kako bi porezna reforma bila više u interesu radništva", rekao je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst.

Sindikati se zalažu da se reformom najniže plaće povećaju, a najviše na neki način obuzdaju, dodao je Kunst.

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca razgovarali su i o pripremama Hrvatske za pretpristupne fondove Europske Unije.

Dogovoreno je da u svim pripremnim poslovima Vlada uvažava socijalne partnere i izvještava ih o svim koracima, rekla je Kosor. GSV će biti tijelo za koordinaciju na kojem će partneri moći dobiti informacije o pregovorima.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić naglasio je da je u procesu prilagodbe ključno provesti proces poboljšanja državne uprave, koja treba omogućiti konkurentnost domaćeg gospodarstva.

Kunst je naglasio da sindikati očekuju uključivanje u izradu svih parcijalnih programa za korištenje sredstava iz europskih fondova kako bi se ona učinkovito trošila.

Partneri su razgovarali i o pripremama proračuna za iduću godinu i projekciji proračuna za iduće tri godine, a rasprava se na GSV-u očekuje za 20-ak dana. Prije toga jedna sjednica bit će posvećena Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, najavila je Kosor.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije