54.224.99.70 US
 

HDDU traži očitovanje HND-a o uvredljivom pisanju o dramskim umjetnicima

Piše:
srijeda, 11.12.2002. 20:51
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA SKUPŠTINI Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) dana je potpora Upravnom odboru toga društva u zahtjevu za očitovanjem časnog suda Hrvatskog novinarskog društva (HND) i zauzimanjem stajališta o razini i svrsi napisa u novinama koji vrijeđaju glumački ceh.

Članovi Društva revoltirani su kolumnom Ante Tomića u ´Jutarnjem listu´ u kojoj je pisao o glumcima koji su odbili gostovati u Jugoslaviji ili surađivati s tamošnjim kazalištima, te tekstom Miljenka Jergovića koji je vrijeđao glumce. Novinari su glumce nazvali ´šank parazitima´, fašistima, ksenofobima i sinekuristima.

Dramski umjetnici smatraju neozbiljnim i neprimjerenim stajalište Zbora novinara u kulturi koji tvrde je na izvanrednoj skupštini HDDU-a, održanoj 9. prosinca, ´vladao rječnik krčme, provincijalizma i vrijeđanja novinara´.

U priopćenju s te skupštine, objavljenom danas, ističe se da je izvanredna skupština HDDU-a, unatoč razlikama u mišljenjima, protekla u apsolutno demokratskom, tolerantnom i civiliziranom ozračju.

U zaključcima s izvanredne skupštine HDDU-a navodi se također da bi Upravni odbor HDDU-a trebao najkasnije do 20. prosinca zatražiti od ministra kulture i njegova ministarstva odgovor na pismo HDDU-a od 21. lipnja, kako bi konačno doznali u kojoj je fazi priprema novog zakona o kazalištima.

U slučaju da još nije ustrojena skupina pri Ministarstvu kulture za izradbu novog zakona o kazalištima ili izmjenama i dopunama starog, to treba učiniti u roku od 60 dana. U tu bi skupinu trebali biti uključeni članovi radne skupine pri HDDU-u, koji već rade na prijedlogu tog zakona, a u skladu s Odlukom koordinacije strukovnih udruga u kulturi da se bez njih ne mogu donositi zakoni koji se odnose na umjetničke strukove udruge.

U slučaju da se zahtjevi ne ispune u roku od 60 dana, Upravni odbor HDDU-a trebao bi zatražiti ostavku ministra kulture, ističe se u zaključcima izvanredne skupštine HDDU-a.

Također, Upravni odbor HDDU-a treba od ministarstava kulture i financija hitno zatražiti izmjenu Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja u segmentu osnovice za samostalne umjetnike, budući da im postojeći (zakon) mirovinu umanjuje na 840 kuna.

Upravni odbor HDDU-a treba učiniti sve da se sudbina samostalnih umjetnika ne izdvaja iz cjelokupne kazališne situacije i da se njihov status ne rješava prije donošenja zakona o kazalištima, stoji u priopćenju s izvanredne skupštine HDDU-a.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije