HDZ podsjeća Račana da je najavio ostavku zbog Haaga

HDZ podsjeća Račana da je najavio ostavku zbog Haaga
SREDIŠNJI odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) očekuje reakciju predsjednika Vlade Ivice Račana, koji je najavio ostavku u slučaju negativnoga odgovora Žalbenog vijeća Haaškog suda na prizive hrvatske Vlade u slučaju protiv generala Bobetka.

To je večeras novinarima priopćeno tijekom sastanka na kojemu su članovi Središnjeg odbora HDZ-a analizirali političku situaciju u Hrvatskoj i odlučivali o financijskom statutu stranke.

Središnji odbor HDZ-a zahtijeva da hrvatska Vlada pokrene raspravu pred UN-om o neutemeljenosti tvrdnji iznesenih u haaškim optužnicama kojima se mijenjaju povijesne činjenice i iznose neistine o Domovinskom ratu, neprihvatljive za Republiku Hrvatsku, ističe se u priopćenju.

HDZ se protivi izručenju hrvatskih generala u Haag, po načelu zapovjedne objektivne odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad se steknu politički uvjeti u Saboru treba ponovno pokrenuti inicijativu za promjenu Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom i to tako, da hrvatsko pravosuđe ocjenjuje opravdanost i utemeljenost optužnice, ističu u HDZ-u.

Središnji odbor HDZ-a je večeras zadužio saborski Klub zastupnika HDZ-a da inzistira da se prvo izglasa izborni zakon, a tek onda ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

HDZ je odbacio inicijativu zastupnika CDU-a u Bundestagu Karla Lamersa o jugoistočnoj Europi ili zapadnom Balkanu, a za što HDZ ima saznanja da su to njegovi osobni stavovi, a nikako stavovi CDU-a. HDZ je u tom smislu oštro protiv sudjelovanja Hrvatske na summitu u Sarajevu, stoji u priopćenju sa sjednice Središnjeg odbora HDZ-a.

U priopćenju se dodaje se su Svi članovi Središnjeg odbora HDZ-a večeras potpisali peticiju ´Muško ne - nasilju nad ženama´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara