Hebrang: Ono što je u ratu vojnik u miru je poduzetnik

ONO što je u Domovinskom ratu bio hrvatski vojnik, u miru mora biti hrvatski poduzetnik, poručio je sa danas potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang sa sjednice Vlade koja je utvrdila Program razvoja poduzetničkih zona do 2007.

Povećati broj poduzetničkih zona na prosječno 20 po županiji, povećati poticaje za nove zone sa sadašnjih 84 na 300 milijuna kuna godišnje, neki su od ciljeva koje je zacrtala Vlada.

Vlada drži da poduzetnička zona treba biti klica razvoja malog i srednjeg poduzetništva, da se broj novozaposlenih u novim zonama s tri tisuće treba povećati na deset tisuća godišnje.

U podizanju zona država računa na partnerstvo s lokalnom upravom, spremna je za svaku lokalnu kunu izdvojiti isti iznos, a na područjima od posebne skrbi i dva do tri puta veći iznos.

Za poduzetnike zonaše, najavljuje se razne porezne olakšice, među njima i oslobađanje od plaćanja poreza na dobit u prve tri godine.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić kaže da projekt poduzetničkih zona nije protiv velikih poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Vladi je također najavljeno da će se radi bolje kvalitete nastavnih programa u strukovnim školama ove godine iz državnog proračuna izdvojiti 4,3 milijuna kuna.

Razmišlja se i da se poduzetništvo kao izborni predmet uvede u osnovne škole, rečeno je na Vladi, a ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac kaže da je ta inicijativa stigla s terena.

Vlada je iz Rijeke pozvala privatni sektor za partnerstvo s državom u razvojnim projektima - pozvani su svi koji imaju ideju, znanje i novac da se uključe u projekte koji mogu osigurati novo zapošljavanje i korištenje neiskorištenih državnih dobara.

Premijer Ivo Sanader pritom je odbacio tvrdnje da će partnerstvo privatnog i javnog sektora zaustaviti privatizaciju.

Privatizacija ide dalje i ono što možemo dobro naplatiti to ćemo privatizirati ? nema zaustavljanja privatizacije, poručio je premijer.

Vlada se suglasila s pokretanjem postupka za sklapanje ugovora sa Svjetskom bankom za projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području Jadrana čija je ukupna vrijednost oko 85 milijuna eura, od čega će zajam Banke iznositi 40,4 milijune eura.

Ministarstvo mora, prometa, turizma i razvitka dobilo je odobrenje da s Brodogradilištem Kraljevica zaključi ugovor o gradnji višenamjenskog riječnog broda ukupne vrijednosti 7,9 milijuna kuna bez PDV-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara